Våra producenter

Argentina

"Höghöjdsviner med precision"

Från Argentina kommer några av Sydamerikas i särklassigt bästa viner. Här på de höga höjderna produceras välgjorda viner som utan problem konkurrerar med det allra bästa världen i övrigt kan producera. 

 Alpamanta Estate Wines  Bodega Aleanna - Bodegas Chacra  Luca Wines 

Australien

"Vildmark, extremväder och fantastiska viner!"

Redan 1788 introducerades de första vinstockarna i Australien och de första odlingarna växte fram i Sydney Cove på östkusten. Landet erbjuder idag en bredd av viner; eleganta blends fån Bordeauxklimatet vid kusten, svalklimatsviner från högre höjder och kraftiga viner från den heta Terra Rossajorden.

 Giaconda  Henschke   Jansz Tasmania   Vasse Felix   Yalumba

Chile

"Förskonat från vinlusen och med optimala förhållanden"

Redan på 1500-talet startade spanjorer och portugiser vinodlingar i Chile. Det som är i det närmaste unikt för Chile är också att man tack vare skydd från bergskedjan Anderna i öster, ökenlandskapen i norr och med Stilla havet i söder aldrig har drabbats av vinlusen Phylloxera - vilket hela vinvärlden i övrigt med några få undantag gjort. Det gör att alla vinstockar i Chile än idag vilar på sina egna rotsystem vilka aldrig behövt ympas med lusresistenta rötter.

 Viña Casa Silva

Grekland

"Ursprung och tradition"

Det har odlats vin i Grekland sedan 7000 år tillbaka. Större delen av Europas ursprungliga vinnäring har haft sitt ursprung från Grekland och grekerna var föregångare att ursprungsbeteckna sina viner, något som i dag är en självklarhet.

 Kourtakis S.A, Greek Wine Cellars

Italien

"Ett klassiskt vinland"

Italien har kanske mer än något annat land gynnats av varierande klimat- och jordmånsförhållanden. I norr råder ett subalpint till kontinentalt klimat, medan de södra delen av landet njuter av ett medelhavsklimat, vars värme tempereras av berg och hav som både i öster och väster ger svalkande brisar.

  Agricola Punica  - Arnaldo Caprai    Canevel   Eredi Fuligni   Fattoria di Fèlsina   Masi   Piaggia  Ronchi di Manzano    Tenuta San Guido-SassicaiaTerra Organica Italien  

Nya Zeeland

"Ett kontrasternas land"

Nya Zeeland har en mängd olika mikroklimat och jordmånar. I vingårdarna på den norra och södra ön är växtförhållandena optimala med svala temperaturer. Detta tillåter druvorna att mogna långsamt och framställa delikata, aromatiska viner med kraft, struktur och elegans.

 Nautilus Estate

Portugal

"Inhemska druvor och gamla traditioner" 

Portugal har en mångfald av vinstilar; krispiga vita Vinho Verde, fantastiska starkviner som Portvin och Madeira och kraftiga röda viner från Duero. Dessutom görs vinerna ofta på unika inhemska druvor som växer på gamla stockar. Att vissa viner fortfarande fottrampas är en tradition som Portugiserna håller hårt på.

 João Cabral de Almeida   Taylor´s Port

Spanien

"Från norr till söder"

Spanien är ett spännande vinland där man tillverkar högklassiga viner i hela landet; allt från torra, friska vita viner uppe i norr, till fylliga röda längre söderut. Tempranillo är druvan som satt Spanien på vinkartan och de främsta distrikten är Rioja och Ribera del Duero. Fler och fler områden får internationell uppmärksamhet som Priorat, Montsant, Bierzo och Rías Baixas.

   Bodegas y Viñedos Alnardo    Celler de Capcanes   Dominio de Pingus   Gran Clos   Hijos de Antonio Barcelo   Pazo de Señorans 

Sverige

"Svensk kvalitetscider"

Sverige är inget vinland och därför ser man till vilka resurser vi faktiskt har att göra fruktvin. Svenska äpplen är av högsta kvalitet och traditionen att göra cider är lång. Med rätt hantverk och drivkrafter bakom blir drycken är ljuvligt frisk men tydlig fruktsyra och äpplig sötma. Utöver cider, görs även iscider och fatlagrad cider.

 Brännland Cider

Sydafrika

"1700-talets mest eftertraktade vin"

Vinrankor planterades i Sydafrika första gången 1652 när Godahoppsudden koloniserades av holländska sjöfarare, och merparten av Sydafrikas vinodlingsområden ligger fortfarande i Kapprovinsen, där den kalla Atlanten och den varma Indiska oceanen möts. Under 1700-talet var viner härifrån, i synnerhet det söta muscatvinet Cap Constantia, de mest eftertraktade vid de europeiska hoven. Med skickligt vinmakeri har Sydafrika erövrat världen med utmärkta viner gjorda på bland annat Chenin blanc, som går under namnet Steen, Cabernet sauvignon, Syrah och Pinot noir.

 Stellenrust 

Tyskland

"Utan floderna, inget vin!"

Det är en stor utmaning att odla druvor till full mognad i Tyskland då det är det nordligast belägna av de traditionella vinnationerna i världen. Med hjälp av värmen från floderna ligger de flesta odlingarna i sluttningar ner mot vattnet där också vinrankan kan utnyttja solens strålar. Druvor som odlas i kallare klimat behåller en stor del syra som ger den unika friskhet, smak och bouquet som man förknippar med tyska viner. Tyskland har 13 kvalitetsvindistrikt och de i särklass mest odlade druvsorterna i är Riesling, Müller-Thurgau och Spätburgunder (Pinot Noir). 

 Georg Breuer   Markus Lundén   Villa Wolf   Weingut Dr Loosen

Ungern

"Himmelsk nektar"

Drycken framför andra som gjort Ungern känt som vinland är Tokaji - söta vita viner där druvorna lämnas kvar på vinstockarna att torka tills de skrumpnat och druvsaften har koncentrerats till en mycket söt frukt. Dessa viner började tillverkas redan i slutet av 1500-talet och år 1700 gjordes en kvalitetsklassning av Tokaji-vinerna av samma typ som den som genomfördes i Bordeaux 155 år senare.

 Royal Tokaji Wine Co

USA

"Imponerande kvalitet"

Utmärkta förutsättningar med gynnsamt klimat med milda havsströmmar och bra jordar har lett till att Kalifornien producerar 90% av allt amerikanskt vin. Samtliga delstater har dock någon form av vinodling eller vinproduktion. Oregon och Washington State har etablerat sig som landets näst mest betydande vinregion. 

 Acumen Wine   Blankiet Estate   Erath wines   J Christopher   Kapcsándy Family Winery   Mayacamas Vineyards   Notre Vin  Patz & HallPax Mahle Wines    Schrader CellarsShafer Vineyards Stag's Leap Wine CellarsSte Michelle Wine Estates   Walter Hansel WineryWind Gap

Österrike

"I skydd av Alperna"

Österrike producerar bara cirka en procent av världens viner, men de är av mycket hög kvalitet. Det är framför allt vita viner gjorda på druvan Grüner Veltliner och Riesling som bäst tjänar på de Österrikiska förhållandena. Österrikes vindistrikt ligger samlade vid foten av Alperna, där det råder optimala klimat- och jordmånsförhållanden. Österrike har tydliga årstider och skillnader mellan dags- och nattemperaturer vilket ger druvorna en mycket utpräglad aromutveckling och frisk syra. 

 Weingut Bründlmayer