Château La Louvière

En förstklassig egendom i Péssac-Léognan

Namnet Louvière betyder vargflock på gammal dialekt och kommer ifrån tiden då det strövade vargar i socknen omkring Louvière. Château La Louvière nämns i text redan i början av 1300 – talet. Med tiden planterades vinrankor kring gården, som under en period om 200 år ägdes av familjen Guilloche för att sedan drivas av prästerskap och munkar från 1620 fram till den franska revolutionen. Slottet auktionerades därefter ut till högstbjudande och landade hos bordeauxnégocianten Jean-Baptiste Mareilhac. Han reste dagens slott och skapade en plats som idag räknas som ett historiskt landmärke. Slottet föll dock i dvala kort därefter, då ingen hade tid att sköta vingårdarna. Lyckligtvis fann en mycket duktig vinodlare i Grézillac – André Lurton – egendomen. Han förälskade sig och förvärvade La Louvière år 1965. Under åren som följde återfick slottet sitt förstklassiga anseende och idag är La Louvière ett av de mest framstående slotten i Pessac-Léognan.

Ägorna består av 62 hektar och är planterade med 48 hektar röda och 14 hektar gröna druvor. De vita odlingarna är planterade med 100% sauvignon blanc och de röda odlingarna består av 64% cabernet sauvignon, 30% merlot och restrande petit verdot.

Sedan André Lurtons bortgång drivs egendomen vidare av familjen Lurton, där André Lurtons son Jaques Lurton har ett övergripande ansvar. Jean Marc Comte är vinmakare tillsammans med vinmakarkonsulterna Michel Rolland och Mickaël Laizet.