Midsommarens recept

Minivästerbottenspajer med rom, smetana och gräslök

Deg till cirka 30 stycken minipajer
( fyra portionspajer eller en stor paj - då behöver du dubbla receptet på fyllningen)
4,5 dl vetemjöl
200 gram kallt smör i kuber
1 ägg uppvispat
en nypa salt

Hacka ihop ingredienserna till degen med en kniv, eller i en matberedare. Tumma ut den i små aluminiumformar och låt dessa stå och vila i kylen i minst en halvtimme men gärna över natten. Förgrädda pajskalen i 10-15 minuter i 200 grader och låt dem svalna medan du gör fyllningen.

 

Fyllning till 10 små pajer (dubbla receptet om du gör större pajer):

1 ägg
0,5 dl grädde
100 gram västerbottensost
3 msk konjak eller calvados
(det blir en jättegod brytning till osten men du kan strunta i det)
smaksätt med salt och svartpeppar

Till servering:
4 dl smetana
75 gram rom efter plånbok (jag valde löjrom)
dill och 7 sorters blommor

Pajarna gör du så här. Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen. Skeda ner fyllningen i pajskalen grädda i cirka 15-20 minuter i 200 grader så att fyllningen blir fast och pajerna blir gyllenbruna och fina på ytan. Servera med smetana, löjrom och dekorera med dill och 7 sorters blommor.

Ullas bästa förrätt

1 paket färdig smördeg (cirka 230 gram)
1 förpackning matjessill (cirka 200 gram)
4 kokta ägg
2-3 stora gula lökar
en rejäl ruska dill
40 gram gräslök
2 dl gräddfil

Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Lägg smördegen på en plåt och picka den med en gaffel baka sedan av den tills den fått fin färg (läs på paketet hur länge) Under tiden skär du löken i tunna skivor, fräser den i smör tills den är mjuk och medgörlig. Hacka även ägget! När smördegen har puffat upp, är gyllenfärgad och frasig så tar du ut den och låter den svalna en smula. Precis innan servering så fördelar du lök, sill, de hackade äggen över botten. Dekorera med fint hackad gräslök, gräddfil och dillvippor, skär i skivor och servera.

Grillade marinerade fiskspett med smarrigt smör samt rostad potatis- och fänkålssallad

För ca 4 personer

800 gram fisk och/eller skaldjur (jag använde torskrygg)

Marinad till sjödjuren
saften och skalet från 2 lime
2 msk oystersås
1 dl hackad dill
1 dl olja
2 hackade vitlökar
salt och peppar

Skär fisk och skaldjur i jämna bitar och lägg i marinaden helst över natten men minst 4 timmar. Trä upp på spett och grilla eller stek tills allt är färdigt. (olika tider för olika fiskar och skaldjur)

 

Smarrigt smör

100 gram rumsvarmt smör
1 dl finhackad salladslök (av det vita)
4 msk fint hackad dill
saften från den grillade citronen
0,5 dl fint riven parmesanost

Vispa smöret vitt och pösigt och vänd till sist ner överiga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Rulla till en rulle och lägg svalt till servering. Skär i skivor och lägg på det nygrillade.

Rostad potatis- och fänkålssallad


4 medelstora (eller 8 små) potatisar
1 fänkålsstånd
4 jordärskockor
olja
vilök
timjan
salt och peppar
1 citron

Sätt ugnen på 185 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform och dela rotsaker och fänkål i skivor. Lägg skivorna i en stor skål och häll över olja, hackad vitlök, salt, peppar och fint hackad timjan. Se till att alla skivor får olja och kryddor på sig och lägg dem sedan i formen. Lägg även citronen med snittsidan uppåt (den ska användas till smöret sedan). Låt alltihop gå i 45 minuter eller tills du har en fin gyllenbrun och frasig yta på grönsakerna. Servera varmt med fisk och smör och eventuellt en fräsch grönsallad!

Supermöra marinerade grillade revbensspjäll
med Smashed potatis, chimichurri och syrlig tomat- och bönsallad (4 personer)

Revben kokning

vatten
2 st stjärnanis
6 svartpepparkorn
salt
1,5 - 2 kg revbenspjäll
Revben marinad
0,5 dl plommonsås
4 msk soya
4 msk sweetchilisås

Vi börjar kvällen innan för att få riktigt möra och goda revbensspjäll. Lägg spjällen i en kastrull och fyll på med vatten så det täcker, krydda låt ribben koka i denna lag 30 minuter, dra kastrullen av spisen sila av och låt dem svalna i kylen över natten. På morgonen blandar du marinaden i en påse och slänger ner ribben. Låt dem ligga där och mysa tills det är dags att grilla.

 

Chimichurri

1 röd chilifrukt
1 kruka färsk koriander
1,5 dl finhackad persilja
3 vitlöksklyftor
1 charlottenlök, finhackad
0,5 dl rödvinsvinäger
1,5 dl god olivolja
rivet skal från en citron
salt
svartpeppar från kvarnen

Hacka eller mixa alla ingredienser så fint du bara kan, blanda ihop, smaka av med salt och peppar och eventuellt lite citronsaft. Ställ åt sidan gärna över natten så smakerna gifter sig.

Syrlig tomat- och bönsallad


400 gram blandade bönor (finns i tetrapack)
3 stycken tomater
1 rödlök, fint hackad
en liten knippa bladpersilja
4 msk rödvinsvinäger
8 msk olivolja
salt och peppar

Tag de bönor du gillar bäst (jag valde svarta) skölj dem och häll dem i en skål. Dela tomaterna och ta bort kärnhuset, finhacka sedan köttet. Finhacka rödlöken och blanda sedan ihop dem tillsammans med finhackad bladpersilja, rödvinsvinäger och olivoljan. Smaksätt med salt och peppar.

 

Smashed potatoes


12 -16 stycken fina potatisar
olivolja en rejäl skvätt
2 vtilöksklyftor, finhackade
salt
svartpeppar från kvarnen

Börja med att koka potatisen i väl saltat vatten i 20 minuter eller tills de är färdiga. Under tiden blandar du oljan med vitlök, finhackad persilja och kryddor. Häll av vattnet från potatisarna och lägg upp dem på en ugnsplåt. Sätt ugnen på 185 grader och pressa nu potatisarna med en trägaffel. Så att de går sönder men ändå håller ihop. Fördela den smaksatta olja över de smashade potatisarna och låt dem sedan gå i 45 minuter i ugnen eller tills de är gyllenbruna och frasiga.