Erath wines

Pinotpionjär i Oregon

Dundee Hills ligger några mil närmare kusten än Oregons mer kända Pinot noir-område, Willamette Valley. Hit till Dundee kom en av Oregons vinpionjärer, Dick Erath, 1968. Han hade experimenterat med vinmakeri i garaget hemma i Kalifornien, gått kurser på vinuniversitetet UC Davis och tog nu familjen med sig för att börja ett nytt liv i Oregon.

Han började plantera en mängd olika druvsorter, men insåg snart att det var Pinot noir som var rätt för den här trakten. Han köpte kloner från Europa och det var faktiskt hans fantastiska årgång 1982 som inspirerade alla de andra skickliga vinmakare, som under tidigt 1980-tal flyttade till Oregon.

År 2003 kom vinmakaren Gary Horner till Erath och tillsammans har de utvecklat metoder att göra "lätt, läcker och fruktig pinot noir till ett pris som folk har råd att betala". Erath kallar Horner en "innovativ traditionalist", vilket betyder att han gör gammaldags pinot noir med nya, ibland kontroversiella metoder för några av vinerna. En av dem är att använda sig av mikro-oxidation, en metod att löpande tillsätta små mängder syre till vinet och även använda ekstavar för att på så sätt simulera fatlagringen.

Erath gör vin på fyra kvalitetsnivåer: Oregon Wines, som är fruktiga vardagsviner; Reserves som görs på de bästa druvorna från utvalda vingårdar; Single Vineyards, terroirviner som bara görs i årgångar som håller måttet; Barrel Select, som är gjort på vinmakarens urval av de allra bästa faten i källaren.

Slutligen görs viner med beteckningen Winery Exclusives och exklusiviteten ligger bland annat i att man måste komma till vineriet i Dundee, Oregon för att få chansen prova dem – men det är värt resan, försäkrar Dick Erath.