Fattoria di Fèlsina

I främsta ledet bland Chiantis producenter

Guiseppe Mazzocolin och hans vinmakare Franco Bernabei har tillsammans fört fram den här egendomen till främsta ledet bland Chiantis producenter. Deras viner har fått toppbetyg i mängder av provningar – framförallt deras toppviner, Chianti Classico Riserva från vingården Rancia och IGT-vinet Fontalloro, båda gjorda på 100 procent Sangiovese.

Guiseppe Mazzocolin var tidigare lärare i Florens. När hans svärfar köpte Fattoria di Fèlsina i början av 1960-talet föddes ett vinintresse, som ledde till att han 1981 lämnade katedern för vinkällaren.

Fattoria di Fèlsina ligger i Castelnuovo Berardenga i södra Chianti Classico. Egendomen är på 470 hektar, av vilka 76 är planterade med druvor. Vingårdarna finns i 11 mindre odlingsenheter, alla med olika jordmån och position. Vingården Rancia är på 5 ha, med enbart Sangiovese. Druvorna är små och koncentrerade – skördeuttaget mycket lågt.

Utöver Rancia och Fontalloro produceras bl a en Chianti Classico Riserva och en Chianti Classico, den senare ett vin som ger extremt bra kvalitet för sitt pris. Man producerar också vita viner, I Sistri Chardonnay och Sauvignon blanc-vinet Castello di Farnatella.