Fattoria di Fèlsina

I främsta ledet bland Chiantis producenter

Guiseppe Mazzocolin och hans vinmakare Franco Bernabei har tillsammans fört fram den här egendomen till främsta ledet bland Chiantis producenter. Deras viner har fått toppbetyg i mängder av provningar – framförallt deras toppviner, Chianti Classico Riserva från vingården Rancia och IGT-vinet Fontalloro, båda gjorda på 100 procent Sangiovese.

Guiseppe Mazzocolin var tidigare lärare i Florens. När hans svärfar köpte Fattoria di Fèlsina i början av 1960-talet föddes ett vinintresse, som ledde till att han 1981 lämnade katedern för vinkällaren.

Fattoria di Fèlsina ligger i Castelnuovo Berardenga i södra Chianti Classico. Egendomen är på 470 hektar, av vilka 76 är planterade med druvor. Vingårdarna finns i 11 mindre odlingsenheter, alla med olika jordmån och position. Vingården Rancia är på 5 ha, med enbart Sangiovese. Druvorna är små och koncentrerade – skördeuttaget mycket lågt.

Utöver Rancia och Fontalloro produceras bl a en Chianti Classico Riserva och en Chianti Classico, den senare ett vin som ger extremt bra kvalitet för sitt pris. Man producerar också vita viner, I Sistri Chardonnay och Sauvignon blanc-vinet Castello di Farnatella.

Fattoria di Fèlsina är en mycket gammal gård. Sedan medeltiden har det funnits härbärge och gästhus på platsen. Idag är Fattoria di Fèlsina en renodlad vingård med möjlighet att besöka, prova vin och olivolja och få en tour av premisserna.  

Carlotta Salvini, Hospitality Manager på Felsina, vann i november 2019 den 26:e upplagan av tävlingen Italiens bästa sommelier som arrangeras av FISAR Nazionale (italienska federationens sommelier, hotellägare och krogbranschen).