
Bodegas y Viñedos Balbaina

Under 2017 gick en dröm i uppfyllelse. Peter fick möjlighet att köpa en Bodega i Jerez. Det hade varit en dröm sedan 1993 då han för första gången besökte Jerez i södra Spanien.
En av de saker som slog honom under det första besöket för cirka 20 år sedan var att ingen gjorde vingårdsbetecknade Finos. För de flesta i vinvärlden är ursprunget mycket viktigt. Inte så i Jerez, där volymen var och är tydligt prioriterad. Anledningen var att processen (lagring under Flor) raderar alla tecken på ursprung. För Peter lät det inte rätt utan mer som en billig ursäkt för att producera stora mängder obetydligt vin.
När Peters liv fortsatte som vinmakare i Ribera de Duero och senare i Bordeaux dröjde sig Sherry-drömmen fortfarande kvar. Många hade bett honom om att producera en vit syster/bror till Pingus. Efter att ha provsmakat över hela Spanien blev jag aldrig riktigt förälskad i något av de vita vinområdena tills det en dag gick upp för mig att Fino förmodligen är Spaniens enskilt största vita vin. Problemet är att folk aldrig har tänkt på Fino som ett vitt vin i sig självt. Före "Selosse" hände något liknande i Champagne. Nu vet vi alla att de största champagnerna är lika mycket ursprungsviner som alla andra stora viner i världen.