Shafer Vineyards

Måttstocken för alla Cabernet-odlare i Kalifornien

Det är något alldeles speciellt med människor som mitt i livet byter bana och ger sig på att göra något de aldrig provat. Egentligen är det ju inte särskilt sannolikt att en stjärna i förlagsbranschen också skall bli en legend i vinbranschen. Men John Shafer satsade uppenbarligen alldeles rätt när han köpte 1972 köpte en vingård i Stags Leap i Napa Valley och satte sig bakom ratten på traktorn och drog igång.

Första årgången av egenproducerad Cabernet Sauvignon slog ner som en smärre bomb. Inte nog med att den vann San Francisco-odlarnas blindprovning, femton år senare lyckades samma vin i en berömd provning i Tyskland sopa banan med både Château Latour och Château Margaux.

Doug Shafers Cabernetviner kom att bli måttstocken för alla andra odlare i Kalifornien och han var den drivande kraften bakom att få Stags Leap klassat som en egen appellation och bidrog till att skapa dess renommé för viner av Cabernet Sauvignon.

Det är en dynamisk trio som skapat de fantastiska vinerna härifrån. Både pappa John och sonen Doug har gedigen vinmakarutbildning och de har den ryktbare vinmakaren Elias Fernandez arbetat vid sin sida för att ständigt förbättra kvaliteten och nå fram till det rika överdåd och den elegans som är Shafers signum. En fin blinkning åt det smidiga samarbetet mellan far och son är för övrigt vinet One Point Five, som syftar på en och en halv generation av gemensamt vinmakande.

Idag omfattar Shafer Vineyards cirka 80 hektar vinodlingar, inklusive Red Shoulder Ranch i Carneros där druvorna till Shafers Chardonnayviner odlas. Men det är de röda vinerna som lagt grunden till Shafers världsrykte. Bäst av dem alla är ikonvinet Hillside Select, en ren Cabernet Sauvignon som regelbundet erövrar åtråvärda 99 -100 poäng av Robert Parker och andra vingurus.