Vasse Felix

En av de främsta i Margaret River

Vasse Felix är utan tvekan en av de främsta producenterna i Margaret River. Det är mer än 40 år sedan Tom Cullity gjorde sitt och Margaret Rivers första vin på Vasse Felix med mottot "att göra bästa möjliga vin". Vid den tiden fanns här endast betesmark och eukalyptusskogar, men Cullitys exempel följdes ett par år senare av en annan läkare, Bill Pannell, som startade Moss Wood och strax därpå kom viner från Cullen Winery, också det grundat av en läkare!

Efter många års framgångskrönt slit ville Cullity dra sig tillbaka och överlät egendomen till den vinmakare som arbetet för honom i alla år. Denne sålde det emellertid snart vidare till en köpare med rejäla finansiella muskler, Heytesbury Group, som än i dag driver Vasse Felix. Koncernens bas är boskapsuppfödning, men man har en rejäl bredd – äger t ex teatrar i London, bland annat den som haft sådan framgång med ABBA-musikalen "Mama Mia".

Heytesbury Group leds av Janet Holmes à Court, som äger koncernen tillsammans med sina barn. Hon har investerat rejält i såväl anläggningen som i vingårdarna och under hennes ledning har vinerna utvecklats enormt. Speciellt uppmärksammade har deras vita semillon-viner och deras röda viner på cabernet sauvignon, shiraz och cabernet/merlot blivit. Basvinerna kompletteras med ett vitt och ett rött prestigevin under namnet Heytesbury Chardonnay respektive Heytesbury Red.