Agricola Punica

Sassicaia investerar på Sardinien

Agricola Punica startade 2002. Det är ett projekt, som har stark anknytning till Sassicaia. Delägare är Tenuta San Guidos VD, Sebastiano Rosa, och det lokala kooperativa vineriet Cantina Santadi på Sardinien. Dessa äger 40 procent vardera. Mindre andelar har också Tenuta San Guido (10%), Antonelli Pilloni, som är styrelseordförande i Santadi (5%) och Giacomo Tachis, som i decennier varit Sassicaias vinmakare.

Tachis fungerar nu som teknisk direktör i det nya företaget. Man har köpt två vingårdslägen nära Santadi i Sulcis Meridionale. Den ena vingården, Barrua, omfattar 30 hektar, den andra, Narcao 100 hektar. Man har beslutat plantera ytterligare 60 hektar och perfekt läge för 40 av dessa har man redan hittat.

Det var Giacomo Tachis idé att här på Sardinien utveckla viner på en bas av Carignano, det lokala namnet på den sydfranska druvan Carignan. Tachis anser att förhållandena här är sådana att Carignano med kompetent vinifiering kan ge viner som kan mäta sig med all världens Cabernet- och Merlot-viner.