Château de Rochemorin

Bland poetiska växtplatser och insmickrande vin

År 1520 anlände Jean de Amelin, en landsherre från regionen Périgord, till Bordeaux. Denna rika godsägare var herre över den ädla herrgården Rochemorin i socknen Saint-Front d'Alemps. Han hade kommit till Bordeaux för att göra affärer, men blev förtjust i regionen och bestämde sig för att stanna. På den tiden satsade många riksdagsledamöter på vingårdar, så det var knappast förvånande att Jean de Amelin gjorde detsamma. Han gav sig av för att hitta den perfekta egendomen och det tog inte lång tid innan han upptäckte Maison Noble de Beaubois.

Beaubois stod för en fantastisk bit mark med idealiska växtplatser för att producera kvalitetsvin. Därtill en lummig omgivning för Jean de Amelin, som var poet och översättare på sin fritid, att kunna reflektera och dagdrömma på. Med tiden förvandlades Maison Noble de Beaubois till ett slott omgiven av en stor vacker vingård och egendomens döptes om till Rochemorin. Godset nådde stora framgångar fram tills det genomgick ett antal ägarbyten som eftersatte vinrankorna. Inte förrän år 1973 påbörjades arbetet mot att ta slottet till forna glansdagar. Och det var förstås visionären André Lurton som låg bakom detta.

Idag drivs egendomen av Famille André Lurton där André Lurtons son Jaques Lurton har ett övergripande ansvar. Laurent Bouthonnier är vinmakare. Ägorna består av 77, 5 hektar i appellationen Péssac-Léognan. Gården är planterad med 5 hektar röda och 21,5 hektar gröna druvor 100% Sauvignon Blanc. Härifrån produceras viner som efterfrågas världen över. Andravinet Château Coucheroy Blanc har blivit en svensk klassiker, som tar emot fantastiskt fina utmärkelser år efter år.