Château Pesquié

Med hjärtat i södra Rhône

I början av 1970-talet köpte Odette & René Bastide Slottet Château Pesquié. Trots en lång tradition av vinmakeri i området fick man inte AOC-status förrän 1973. Därmed blev paret Bastide pionjärer i den nya appellationen Côtes du Ventoux.

Man började även driva på de lokala vinmakarna att fokusera på kvalitet snarare än kvantitet. René & Odette omstrukturerade till stor del sina vinodlingar och resultaten av detta arbete är nu vinstockar som i genomsnitt är 35 till 40 år (de äldsta är nära hundra år gamla).

I mitten av 1980-talet beslutade Edith & Paul Chaudière, René & Odettes dotter och svärson att ta över familjegården. De förberedde sig för äventyret genom att återuppta sina studier. De godkändes på Sommelier-tentamen på "Université du Vin" i Suze-La-Rousse och förberedde en avhandling om Terroir Selection. De åkte på flera forskningsresor till andra stora vinregioner (Napa Valley, Bordeaux, Oregon, Bourgogne, Piemonte, Rioja ...) och de avslutade med yrkesutbildning vid vininstitutet i Orange.

2003 tog Paul och Ediths två söner, Alexandre och Frédéric, över Domänen. De fortsätter familjetraditionen: att utnyttja potentialen i den enastående terroiren och producerar extraordinära viner. Château Pesquié är nu en ledande egendom i Ventoux AOC och hela den södra Rhônedalen. Deras filosofi är baserad på Organic Viticulture, det vill säga att nå fler och fler eko-certfifieringar.