Château Bonnet

En historisk vingård i hjärtat av Entre-deux-Mers

Château Bonnets historia sträcker sig mer än 500 år bakåt i tiden. Egendomens vingårdar planterades redan på 1500 – talet av familjen Reynier. I mitten av 1700 – talet såldes slottet till familjen Chillaud. Jacques Justin de Chillaud Desfieux såg till att förbättra vingårdarna och renovera slottet för att på propert vis välkomna sina vänner, vilka mestadels var inflytelserika ledamöter i Bordeaux's parlament. Slottet blev också en tillflyktsplats för Jacques Justin de Chillaud Desfieux under den franska revolutionens härjningar. Det sägs att han gömde sig i en brunn utanför slottet i flera dagar. Och den brunnen finns än att betrakta. Efter revolutionen såldes Château Bonnet två gånger innan slottet, den 30 december 1897, förvärvades av familjen Lurtons förfäder, familjen Récapet. Fortsättningen är en framgångssaga och idag ägs egendomen av en av de mest prestigefyllda vindynastierna i Bordeaux, Famille André Lurton som drivs av Jaques Lurton.

Château Bonnet består av 280 hektar i Grezillac, inte alls långt från Saint-Emilion. Druvorna växer på jordar rika på kalk och lera och egendomen är planterad med 150 hektar röda och 130 hektar gröna druvor. Odlingarna av vita druvor består av 52% sauvignon blanc, 33% sémillon och 15% muscadelle. De röda druvorna utgörs av lika delar cabernet sauvignon och merlot.

Årgång 2020 är Jaques Lurtons första egna skörd efter övertagandet av sin far, André Lurton. I samband med denna tog Jaques fram en ny etikett, gjord av halm och återvunnet bläck. Vinerna lagras på ståltankar (förutom prestigevinet Divinus som lagras på ekfat) och buteljeras på lättviktsflaskor.