Wind Gap

Kaliforniska viner i minimalistisk, europeisk stil

Vinmakaren Pax Mahles första vineri var Pax Wine Cellars som producerade maffiga, fruktiga viner. 2006 utökade de och passade samtidigt på att ändra inriktning när de startade Wind Gap Wines. De sökte vingårdsmark i närmast omöjliga lägen – ofta ökända "vindhål" i Sonomakustens bergskrevor med vindpinade sluttningar, där vinplantorna fick kämpa hårt för sin överlevnad och druvorna mognade farligt sent.

Pax Mahle började också experimentera med udda druvsorter – har någon hört talas om druvsorten Trousseau Gris? Den och Nebbiolo var några av de druvor som fanns med i deras register. Efterhand har de kompletterat med för Kalifornien mer normala druvsorter som Chardonnay, Grenache, Syrah och Pinot noir. Men den nya vinmakeritekniken ändrade de inte.

Från att tidigare ha satt in alla källarresurser på att pumpa ut allt ur sina druvor har de nu i Wind Gap blivit minimalister, vilket innebär minsta möjliga ingripande i den naturliga process som förvandlar druvornas saft till vin: Fottrampning av druvorna, naturlig jäst, minimal omrörning i jäskärlen som är en blandning av allt – cement, stål, gammal ek, ny ek. Rätt material för varje druvsort. Trousseau-druvan får jäsa i gammal ek, medan deras Chardonnay på äkta Bourgognemaner får tillbringa så lång tid den behöver i en blandning av gammal och ny ek. Mognad på fat av neutral ek, självklart buteljering utan föregående filtrering.

Det mest fantastiska är att vinerna säljs för rimligt pris trots de arbetskrävande tillverkningsmetoderna och den låga avkastningen i de vindpinade lägena. Wind Gaps viner har väckt positiv uppmärksamhet; Kaliforniska viner i europeisk stil är ett vanligt omdöme.