Zind 2021

  • Domaine Zind-Humbrecht
  • Frankrike, Alsace

259 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 73431

Sortiment Systembolagets beställning

Totalsyra 5,8 g/l

Restsocker 1,3 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,0 %

Vita torra viner

Ekologiskt

Biodynamiskt

Karaktär

Ung, fruktig doft med inslag av citrus, mandarin, äpplen, persika och mineral. Smaken är aromatisk men torr med hög välbalanserad syra och bra struktur och elegans. Lång silkeslen eftersmak.

Tillverkning

Druvorna pressas skonsamt och musten har sedan fått jäsa i stora gamla ekfat så kallade foudres.

Lagring

Vinet har lagrats 12 på sin jästfällning i stora gamla ekfat, foudres. Vinet kan drickas ungt men kan även med fördel lagras fram till 2036.

Passar till

Serveras vid ca 12-14°C till lättare rätter av fisk eller skaldjur.

Information

Zind är Domaine Zind-Humbrechts enda blandvin och klassas sedan 2001 som ”vin de table”. Skälet är att det innehåller chardonnay, en druva som inte är tillåten i ett vin som ska ha ursprungsbeteckningen AOC Alsace. Utöver chardonnay består vinet av auxerrois, en druvsort med en lång tradition i Alsace. Zind Humbrecht använder en egen skala för att underlätta för sommeliern eller konsumenten att förstå balansen mellan syra och sötma i vinet. På etiketten står det därför alltid Indice med en siffra efter, 1 till 5 där 1 betyder ”upplevs som torr” torr och 5 ”upplevs som söt”, allt efter balansen i vinet. Undantaget detta system är Sélection de Grains Nobles och Vendange Tardive. Detta vin har Indice 1