Att lagra vin
Nedan finner du 5 praktiska tips inför din hemmalagring, vad som händer med ett vin när det åldras och tips på lagringsdugliga viner.
Är du medlem i Club Vinunic Gold kan du besöka Vinunics vinkällare och botanisera bland specialviner.
Maila en förfrågan till: gold@vinunic.se
Champagne är en dryck som går utmärkt att lagra. De klarar mycket lång lagring och många lägger undan sina nyköpta champagner i minst 10 år för att drycken skall rundas av och integrera med sina komponenter.
I en mogen champagne hittar man en utvecklad smak av sekundära aromer som torkade aprikoser, honung, nötter och rostat sötebröd. Ju längre champagnen har varit lagrad desto mer integrerad blir bubblorna och vinet får en elegant krämighet.
En riktigt gammal champagne kan ibland kännas lite avslagen och moussen kommer fram först om man drar vinet med lite luft mellan tänderna.
Förr var alla viner söta. Dels så konserverade sockret från druvorna drycken så att den hade längre hållbarhet, dels tyckte man helt enkelt att det var gott och smakrikt. De viner man fiskar upp från gamla skeppsvrak eller bortglömda vinkällare är alla mycket söta och därför går de att dricka än idag.
Smaken har dock förändrats och efter andra världskriget ökade efterfrågan på torra viner. Idag dricker vi söta viner till söta desserter eller chark, ost och gåslever.
Klassiska söta viner i världsklass är de ungerska Tokaji, portugisiskt Portvin, italienska Asti och Recioto, spanska Málaga, franska Vouvray och Sauternes, tyska Beerenauslese samt Rutherglen i Australien.
När ett vin åldras kommer mognadsprocessen att ändra vinets färg. När färgen mattas av bildas det en fällning i flaskan, vilken är en rest av de färgämnen som släppt från vinet. Röda viner, som har mer färgämnen än vita viner får en tydlig fällning som kallas depôt efter franskans lagring. Det kan bli till stora flak och kan ses om du håller upp flaskan mot ett ljus som genomlyser glaset.
De vita vinerna kan få små fragment som kallas vinsten. De är lika vanliga i rött vin men ser där ut som vilket grums som helst. Det är när vinet står kallt över tid som de små kristallerna bildas. De består av salt som fälls ut när vinsyran förenas med vinets kalciuminnehåll.
Dessa mognadsfällningar är helt ofarliga men kan göra vinet grumligt och se oaptitligt ut. Därför är det alltid bra att dekantera vinet innan man häller upp på glas. Häll försiktigt så att fällningen stannar kvar i flaskan.
I boken "Konsten att bygga en vinkällare" skriver Johan Magnusson, ägare av Magnusson Fine Wine:
"För att ett vin ska vara lagringsbart måste det vara balanserat. Balansen i ett vin består av komponenterna koncentration, fruktsyra, tannin och alkohol. Befinner de sig på likvärdiga nivåer är vinet balanserat och har en fin framtid med god lagringspotential"