Att lagra vin

Hur lagrar jag vin?

Majoriteten av alla viner som säljs går att avnjuta direkt - men det kan också vara bra att veta att de flesta viner, utom de allra enklaste, blir bättre med lite lagring.
Att lagra vin hemma är ett både roligt och enkelt sätt att få mer valuta för sina vinpengar. Och det är inte så märkvärdigt som det låter – du behöver inte ens ha en källare.

Nedan finner du 5 praktiska tips inför din hemmalagring, vad som händer med ett vin när det åldras och tips på lagringsdugliga viner.

Är du medlem i Club Vinunic Gold kan du besöka Vinunics vinkällare och botanisera bland specialviner.
Maila en förfrågan till: gold@vinunic.se

 


Fem praktiska råd vid lagring


1. Konstant temperatur

För lagring av vin skall det vara en konstant temperatur, då mår vinet som bäst. Små variationer mellan 10-14 grader är acceptabelt.

2. Inga vibrationer

Vibrationer anses vara skadligt för vinet och därför vill man minimera dessa. Om du har en vinkyl så är det viktigaste att kompressorn är utrustad med dämpare som gör den vibrationsfri.

3. Inget ljus

Ljus gör att mognadsprocessen snabbas upp för viner. Dock går det inte att skynda på den processen med hjälp av ljus. Om vinet inte får åldras i normal takt, bildas en för tidig mognadsfällning som gör vinet grumligt och det kan smaka defekt. Därför skall man ha en solid dörr till sittlagringsställe, både för att stänga ute ljuset men även att hålla enkonstant temperatur. Önskar man glasdörr skall den ha UV-skydd.

4. Ingen lukt

Korken blir normalt sämre med åren, och släpper då in lite luft i flaskan. Därför är det viktigt att man håller luften ren och fri från lukt. Det gör man bäst med ett kolfilter, men en bra cirkulation kan också räcka.

5. Lämplig fuktighet

Vinets bouquet mognar genom en reduktionsprocess som måste vara luftfri. För att inte korken ska torka ut och börja läcka in luft, är det viktigt att vinet hålls vid en fuktighet över 50 %. En riktig vinkällare håller alltid en naturlig fuktighet mellan 50-75 %. Dock kan högre fuktighet skada etiketterna på vinet.

 

 

 

Upptäck elegansen i en mogen Champagne!

Champagne är en dryck som går utmärkt att lagra. De klarar mycket lång lagring och många lägger undan sina nyköpta champagner i minst 10 år för att drycken skall rundas av och integrera med sina komponenter.

I en mogen champagne hittar man en utvecklad smak av sekundära aromer som torkade aprikoser, honung, nötter och rostat sötebröd. Ju längre champagnen har varit lagrad desto mer integrerad blir bubblorna och vinet får en elegant krämighet. 
En riktigt gammal champagne kan ibland kännas lite avslagen och moussen kommer fram först om man drar vinet med lite luft mellan tänderna.

Söta viner = "odödliga" viner?

Förr var alla viner söta. Dels så konserverade sockret från druvorna drycken så att den hade längre hållbarhet, dels tyckte man helt enkelt att det var gott och smakrikt. De viner man fiskar upp från gamla skeppsvrak eller bortglömda vinkällare är alla mycket söta och därför går de att dricka än idag.

Smaken har dock förändrats och efter andra världskriget ökade efterfrågan på torra viner. Idag dricker vi söta viner till söta desserter eller chark, ost och gåslever.

Klassiska söta viner i världsklass är de ungerska Tokaji, portugisiskt Portvin, italienska Asti och Recioto, spanska Málaga, franska Vouvray och Sauternes, tyska Beerenauslese samt Rutherglen i Australien.

Vinets utseende

När ett vin åldras kommer mognadsprocessen att ändra vinets färg. När färgen mattas av bildas det en fällning i flaskan, vilken är en rest av de färgämnen som släppt från vinet. Röda viner, som har mer färgämnen än vita viner får en tydlig fällning som kallas depôt efter franskans lagring. Det kan bli till stora flak och kan ses om du håller upp flaskan mot ett ljus som genomlyser glaset.

De vita vinerna kan få små fragment som kallas vinsten. De är lika vanliga i rött vin men ser där ut som vilket grums som helst. Det är när vinet står kallt över tid som de små kristallerna bildas. De består av salt som fälls ut när vinsyran förenas med vinets kalciuminnehåll. 
Dessa mognadsfällningar är helt ofarliga men kan göra vinet grumligt och se oaptitligt ut. Därför är det alltid bra att dekantera vinet innan man häller upp på glas. Häll försiktigt så att fällningen stannar kvar i flaskan.

Hitta rätt viner till din egen samling!

I boken "Konsten att bygga en vinkällare" skriver Johan Magnusson, ägare av Magnusson Fine Wine: 

"För att ett vin ska vara lagringsbart måste det vara balanserat. Balansen i ett vin består av komponenterna koncentration, fruktsyra, tannin och alkohol. Befinner de sig på likvärdiga nivåer är vinet balanserat och har en fin framtid med god lagringspotential"