Pinot Gris Heimbourg 2022

  • Domaine Zind-Humbrecht
  • Frankrike, Alsace

449 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 1039054

Sortiment Privatimport

Totalsyra 6 g/l

Restsocker 2,9 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,0 %

Vita torra viner

Ekologiskt

Biodynamiskt

Karaktär

Aromatisk, ännu ung och diskret doft med inslag av citrus, vit persika, päron, äpplen, honung, örter, blommor och lite rökig mineral. Smaken är torr, fyllig, elegant och silkeslen med välbalanserad syra och en medellång eftersmak med fin mineralitet.

Tillverkning

Druvorna skördas för hand. De pressas skonsamt i hela klasar och musten spontanjäser sedan i gamla stora ekfat. Gravitation används i stor utsträckning i vineriet för att undvika onödig påverkan på vinet. Försiktig filtrering av vinet före buteljering och minimal mängd svavel används.

Lagring

Vinet har lagrats på sin jästfällning i stora, gamla traditionella ekfat fram till buteljering. Drickes med fördel mellan 2025-2040, men kan under gynnsamma förhållanden lagras ännu längre.

Passar till

Serveras vid 10-12°C till eleganta rätter av fisk och skaldjur eller till ank- och gåslever. Maträtterna får gärna ha asiatiska inslag, exempelvis knaperstekt anka med Hoisinsås eller tigerräkor med söt chili. Passar också utmärkt till ost. Dekantera vinet i god tid före servering om det dricks ungt, så aromerna får tid att utvecklas.

Information

Zind Humbrecht använder en egen skala för att underlätta för sommeliern eller konsumenten att förstå balansen mellan syra och sötma i vinet. På etiketten står det därför alltid Indice med en siffra efter, 1 till 5 där 1 betyder ”upplevs som torr” torr och 5 ”upplevs som söt”, allt efter balansen i vinet. Undantaget detta system är Sélection de Grains Nobles och Vendange Tardive. Detta vin har Indice 1