Pinot Gris Clos Saint Urbain Rangen de Thann Grand Cru 2022

  • Domaine Zind-Humbrecht
  • Frankrike, Alsace

849 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 1039063

Sortiment Privatimport

Totalsyra 7,4 g/l

Restsocker 1,6 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,5 %

Vita torra viner

Ekologiskt

Biodynamiskt

Karaktär

Kraftfull doft med inslag av citrus, vit persika och örter samt tydilga toner av rökighet, krut och flinta. Ett intensivt och kryddigt vin med stor komplexitet och mycket mineralitet. Lång eftersmak.

Tillverkning

Druvorna skördas för hand. De pressas skonsamt i hela klasar och musten spontanjäser sedan i gamla stora ekfat. Gravitation används i stor utsträckning i vineriet för att undvika onödig påverkan på vinet. Försiktig filtrering av vinet före buteljering och minimal mängd svavel används.

Lagring

Vinet har lagrats på stora, traditionella ekfat. Drickes med fördel mellan 2028-2052, men kan under gynnsamma förhållanden lagras ännu längre.

Passar till

Serveras vid 10-12°C till ank- och gåslever, smakrika rätter gärna med asiatiska inslag, som knaperstekt anka med Hoisinsås. Vinet passar också bra till olika ostar. Dekantera vinet i god tid om det dricks ungt.

Information

Zind Humbrecht använder en egen skala för att underlätta för sommeliern eller konsumenten att förstå balansen mellan syra och sötma i vinet. På etiketten står det därför alltid Indice med en siffra efter, 1 till 5 där 1 betyder ”upplevs som torr” torr och 5 ”upplevs som söt”, allt efter balansen i vinet. Undantaget detta system är Sélection de Grains Nobles och Vendange Tardive. Detta vin har Indice 1