Pinot Gris Clos Jebsal 2021

  • Domaine Zind-Humbrecht
  • Frankrike, Alsace

419 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 1035060

Sortiment Privatimport

Totalsyra 6,5 g/l

Restsocker 0,5 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,0 %

Vita torra viner

Ekologiskt

Biodynamiskt

Karaktär

Ännu ung men intensiv doft med inslag av rökig mineral, persika, äpplen, citrus och örter. Smaken är torr, fyllig, krispigt elegant med välbalanserad syra och en medellång eftersmak med fin mineralitet.

Tillverkning

Druvorna pressas skonsamt innan musten får jäsa långsamt. Naturlig klarning. Lätt filtrering före buteljering.

Lagring

Vinet har lagrats i stora neutrala franska ekfat. Vinet dricks med fördel mellan 2026-2039 men kan under gynnsamma förhållanden lagras ännu längre.

Passar till

Serveras vid 10-12°C till eleganta rätter av fisk och skaldjur eller till ank- och gåslever. Maträtterna får gärna ha asiatiska inslag, exempelvis knaperstekt anka med Hoisinsås eller tigerräkor med söt chili. Passar också utmärkt till ost. Dekantera vinet i god tid före servering om det dricks ungt, så aromerna får tid att utvecklas.

Information

Zind Humbrecht använder en egen skala för att underlätta för sommeliern eller konsumenten att förstå balansen mellan syra och sötma i vinet. På etiketten står det därför alltid Indice med en siffra efter, 1 till 5 där 1 betyder ”upplevs som torr” torr och 5 ”upplevs som söt”, allt efter balansen i vinet. Undantaget detta system är Sélection de Grains Nobles och Vendange Tardive. Detta vin har Indice 1