Gewurztraminer Hengst Grand Cru 2021

  • Domaine Zind-Humbrecht
  • Frankrike, Alsace

589 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 1035058

Sortiment Privatimport

Totalsyra 5,5 g/l

Restsocker 6,9 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,0 %

Vita torra viner

Ekologiskt

Biodynamiskt

Karaktär

Ung doft med komplexitet och inslag av citrus, blommor, tropisk frukt, kryddor och peppar. Smaken är intensiv och fruktig, men ändå mjuk, elegant och harmonisk. Lång och välbalanserad eftersmak. Ett vin med bra lagringspotential.

Tillverkning

Druvorna pressas skonsamt och musten spontanjäser sedan i gamla stora ekfat. Gravitation används i stor utsträckning i vineriet för att undvika onödig påverkan på vinet. Försiktig filtrering av vinet före buteljering och minimal mängd svavel används.

Lagring

Vinet har lagrats i stora, traditionella ekfat. Drickes med fördel mellan 2026-2046, men kan under gynnsamma förhållanden lagras ännu längre.

Passar till

Serveras vid 10-12°C som apéritif eller till ank- och gåslever, till kryddig och exotisk, asiatisk mat exempelvis knaperstekt anka med Hoisinsås eller tigerräkor med söt chili. Passar även utmärkt till ost, t ex Münster

Information

Zind Humbrecht använder en egen skala för att underlätta för sommeliern eller konsumenten att förstå balansen mellan syra och sötma i vinet. På etiketten står det därför alltid Indice med en siffra efter, 1 till 5 där 1 betyder ”upplevs som torr” torr och 5 ”upplevs som söt”, allt efter balansen i vinet. Undantaget detta system är Sélection de Grains Nobles och Vendange Tardive. Detta vin har Indice 1