Gewurztraminer Clos Windsbuhl 2022

  • Domaine Zind-Humbrecht
  • Frankrike, Alsace

599 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 1039064

Sortiment Privatimport

Totalsyra 5,1 g/l

Restsocker 39,8 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,0 %

Vita halvtorra viner

Ekologiskt

Biodynamiskt

Karaktär

Intensiv och något blommig doft med inslag av citrus, honung, rökighet, örter, gula päron och mineral. Smaken är torr, med en fin balans och komplexitet. Lång intensiv eftersmak med en fin citruston och en angenäm bitterhet. Fylligt utan att vara kraftfullt! Bra lagringspotential.

Tillverkning

Druvorna skördas för hand. De pressas skonsamt och musten spontanjäser sedan i gamla stora ekfat. Gravitation används i stor utsträckning i vineriet för att undvika onödig påverkan på vinet. Försiktig filtrering av vinet före buteljering och minimal mängd svavel används.

Lagring

Vinet har lagrats på sin jästfällning i stora, gamla traditionella ekfat fram till buteljering. Drickes med fördel mellan 2027-2047, men kan under gynnsamma förhållanden lagras ännu längre.

Passar till

Serveras vid 10-12°C, förutom till anklever passar det utmärkt med rätter av fågel, kraftiga fiskrätter eller rätter med en balanserad asiatisk hetta.

Information

Zind Humbrecht använder en egen skala för att underlätta för sommeliern eller konsumenten att förstå balansen mellan syra och sötma i vinet. På etiketten står det därför alltid Indice med en siffra efter, 1 till 5 där 1 betyder ”upplevs som torr” torr och 5 ”upplevs som söt”, allt efter balansen i vinet. Undantaget detta system är Sélection de Grains Nobles och Vendange Tardive. Detta vin har Indice 4 .