Gewurztraminer Clos Saint Urbain Rangen de Thann Grand Cru 2022

  • Domaine Zind-Humbrecht
  • Frankrike, Alsace

899 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 1039046

Sortiment Privatimport

Totalsyra 4,2 g/l

Restsocker 4 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,5 %

Vita torra viner

Ekologiskt

Biodynamiskt

Karaktär

Stor och kryddig, men ännu ung doft med inslag av peppar, torkade örter, mineral, grönt te och ingefära samt en lätt floral ton. Smaken är torr, harmonisk och balanserad med fin struktur och välintegrerad syra samt en liten angenäm bitterhet. Mycket lång och aromatisk eftersmak.

Tillverkning

Druvorna skördas för hand. De pressas skonsamt i hela klasar och musten spontanjäser sedan långsamt i gamla stora ekfat. Gravitation används i stor utsträckning i vineriet för att undvika onödig påverkan på vinet. Försiktig filtrering av viner med socker kvar för att undvika andra jäsning på flaska. Minimal mängd svavel används.

Lagring

Vinet har lagrats i stora, traditionella ekfat. Vinet drickes med fördel mellan 2026-2047, men kan under gynnsamma förhållanden lagras ännu längre.

Passar till

Serveras vid 10-12°C som apéritif eller till ank- och gåslever, till kryddig och exotisk, asiatisk mat exempelvis knaperstekt anka med Hoisinsås eller tigerräkor med söt chili. Passar även utmärkt till ost, t ex Münster

Information

Zind Humbrecht använder en egen skala för att underlätta för sommeliern eller konsumenten att förstå balansen mellan syra och sötma i vinet. På etiketten står det därför alltid Indice med en siffra efter, 1 till 5 där 1 betyder ”upplevs som torr” torr och 5 ”upplevs som söt”, allt efter balansen i vinet. Undantaget detta system är Sélection de Grains Nobles och Vendange Tardive. Detta vin har Indice 1.