Barolo Bussia 2019

  • Ceretto
  • Italien, Piemonte, Barolo

1 269 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 1035451

Sortiment Privatimport

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,5 %

Röda viner

Ekologiskt

Karaktär

Stor, komplex doft av mörka och röda bär, apelsin, pomerans, viol, fat och jord. Smakrik, fyllig och djup smak med en välbalanserad syra och en mjuk tanninstruktur. Lång harmonisk eftersmak. Ett tydligt exempel på terroir.

Tillverkning

Druvorna pressades skonsamt och musten fick sedan spontanjäsa i ståltank med regelbunden pigeage. Jäsningen pågick ungefär 15 dagar, temperaturen varierar beroende på jäsningen. 10-15 dagars skalmaceration. Vinet har lagrats 12 månader i franska 300L fat. Sedan ytterligare 24 månaders lagring i gamla 25hl botti. Avslutningsvis ungefär 12 månaders lagring i flaska.

Lagring

Vinet kan drickas ungt men tack vare de raffinerade tanninerna har vinet även en lång lagringspotential.

Passar till

Serveras vid 16°C till rätter av lamm, nöt eller vilt, gärna med inslag av tryffel. Vinet passar utmärkt till traditionell, elegant norditaliensk mat som risotto med parmesan.

Information

År 2015 var den första årgången som producerades av detta vin under namnet Ceretto. Endast ca 3000 flaskor produceras varje år.

Recensioner

Drink Date: 2025 - 2048 An organic wine, the Ceretto 2019 Barolo Bussia is a wine of beautiful depth and streamlined intensity. This Barolo offers dark fruit flavors, but you also get crushed stone, rust, a touch of exotic spice or grilled herb and fresh licorice root. The ensemble is beautiful, and what stands out most is the polished endurance and silky consistency of the mouthfeel.

Wine Advocate 96p

Lustrous mid ruby. More concentration and depth with a clear, minerally core and concentrated but embryonic fruit. On the palate, a fantastic tannic core of raspberry fruit wrapped around fine, firm tannins. Long and sensationally balanced. Drink date: 2026-2040

Jancis Robinson 18p

Linear and well-structured, this red delivers cherry, plum, earth, leather and iron flavors. Opening nicely, with fine-grained tannins supporting the long finish. This should really hit its stride in two to three years. Best from 2026 through 2045.

Wine Spectator 93p