Karaktär
Elegant och mycket nyanserad med frisk syra. Inslag av körsbär, nypon, nougat, körsbär, rosor, violer. Medelfylligt med fina tanniner och en lång eftersmak.
Tillverkning
Spontanjäsning i ståltank med pigeage. Pågår ca 15 dagar, temperaturen varierar beroende på jäsningen. Sedan 10-15 dagars skalmaceration. Efter malolaktiska jäsningen flyttas vinet till franska 300L fat för 12 månaders lagring. Sedan efterföljer ytterligare 12 månaders lagring men i större 25hl botti, som är av äldre ek. Avslutningsvis ca 12 månader i flaska.
Passar till
Serveras som bäst vid 16 grader till traditionell, elegant norditaliensk mat såsom buljongkokt polenta, risotto med parmesan, raguer av olika slag eller pasta med tryffel från Alba.
Information
Det senaste tillskottet hos familjen Ceretto. Första årgången som släpps är årgång 2018. Vinmarken sköts biodynamiskt som de andra cruerna. Elegant och sofistikerat och provas först i serien av cruer från Ceretto.