Karaktär
Komplex och uttrycksfull doft med inslag av svarta vinbär, björnbär, svart te, anis, muskot och fat. Smaken är mycket elegant, smakrik och fyllig med tydlig men silkeslen tanninstruktur och lång harmonisk eftersmak.
Tillverkning
Druvorna pressades skonsamt och musten fick sedan jäsa i en kombination av ståltank och franska ekfat. Vinet har genomgått malolaktisk jäsning. Varje vingårdsläge vinifieras och lagras separat under det första lagringsåret.
Lagring
Vinet har lagrats totalt 22 månader i nya franska ekfat. Efter ett års lagring, där vingårdslägena lagrats separat, blendas vinet och lagras ytterligare tid i fat. Vinet har bra lagringspotential.
Passar till
Serveras vid 16-18°C till smakrika kötträtter, gärna grillat, exempelvis ugnsbakade revbenspjäll med svamp och polenta, honungschiliglaserade fläskkotletter med äpplen och rosmarin eller en krämig risotto med getost och tryffel.
Information
1974 tog vineriet hjälp av vinmakaren André Tchelistcheff som provade viner från olika vingårdslotter och tyckte att en lott från S.L.V var så fantastiskt att det borde buteljeras separat. Det fick namnet Cask 23 efter det stora ekfat det lagrades i. Idag är vinet en blend från vingårdarna S.L.V och FAY som resulterat i ett djupt rikt vin som blivit högt rankat och känt över hela världen.