Karaktär
Stor, komplex doft av mörka och röda bär, apelsin, pomerans, viol, fat och jord. Smakrik, fyllig och djup smak med en välbalanserad syra och en mjuk tanninstruktur. Lång harmonisk eftersmak. Ett tydligt exempel på terroir.
Tillverkning
Druvorna pressades skonsamt och musten fick sedan spontanjäsa i ståltank med regelbunden pigeage. Jäsningen pågick ungefär 15 dagar, temperaturen varierar beroende på jäsningen. 10-15 dagars skalmaceration. Vinet har lagrats 12 månader i franska 300L fat. Sedan ytterligare 24 månaders lagring i gamla 25hl botti. Avslutningsvis ungefär 12 månaders lagring i flaska.
Lagring
Vinet kan drickas ungt men tack vare de raffinerade tanninerna har vinet även en lång lagringspotential.
Passar till
Serveras vid 16°C till rätter av lamm, nöt eller vilt, gärna med inslag av tryffel. Vinet passar utmärkt till traditionell, elegant norditaliensk mat som risotto med parmesan.
Information
År 2015 var den första årgången som producerades av detta vin under namnet Ceretto. Endast ca 3000 flaskor produceras varje år.