A lean, taut red, evoking cherry, strawberry, rose, earth and underbrush flavors. Vivid acidity and firm tannins lend support as this cruises to the long finish. Best from 2028 through 2042.
- Wine Spectator 92p
 
Sortiment Systembolagets beställning
Totalsyra 5,6 g/l
Restsocker 0,3 g/l
Förslutning Naturkork
Alkoholhalt 14,5 %
Röda viner
Ekologiskt
Fruktig och kryddig doft med inslag av mörka körsbär, jordgubbar, kryddor, rosor och fat. Strukturerat och elegant vin med karaktär och tydlig tanninstruktur. Lång harmonisk eftersmak.
Musten har fått jäsa på klassiskt vis i ståltank med pigeage i ungefär 15 dagar. 10-15 dagars skalmaceration. Efter den malolaktiska jäsningen flyttades vinet till franska 300L fat för 12 månaders lagring. Sedan ytterligare 12 månaders lagring i större 25hl botti av äldre ek. Avslutningsvis ungefär 12 månaders lagring i flaska.
Serveras vid 16°C till rätter av lamm, nöt eller vilt, gärna med inslag av tryffel. Vinet passar utmärkt till traditionell, elegant norditaliensk mat som risotto med parmesan.
Denna klassiska Barbaresco är en blend av de bästa vinmarkerna, en liten del av Asili, delen med yngre vinrankor, och den lägre delen av Bernardot i communen Treiso. Tack vare kombinationen av dessa två vinmarker får vinet en bättre balans än om de hade vinifierats separat. Tidigare hette vinet Asilj, men man valde att förenkla namnet 2011 genom att ta bort Asilj från etiketten för att undvika ihopblandning med deras Barbaresco Asili. Asilj var skapad som den första Barbaresco för huset Ceretto. Detta var länge top-barbarescon innan Bruno och Marcello Ceretto valde att investera i Cru/single vineyard Barbaresco på 70talet. Vinet är idag andra vinet för Ceretto. Det har alltid producerats i vineriet i Alba.
A lean, taut red, evoking cherry, strawberry, rose, earth and underbrush flavors. Vivid acidity and firm tannins lend support as this cruises to the long finish. Best from 2028 through 2042.