Karaktär
Elegant och fruktig doft md inslag av citrus, gul stenfrukt, vita persikor, örter och mineral. Torr, smakrik och välbalanserad med en hög, men elegant fruktsyra. Lång harmonisk eftersmak med en fin mineralitet.
Tillverkning
Druvorna skördades och sorterades för hand. De noggrant utvalda druvorna pressades skonsamt och musten fick sedan spontanjäsa i stora neutrala ekfat. Ingen bâtonnage. Vinet har lagrats 24 månader på sin jästfällning i stora gamla ekfat.
Passar till
Serveras vid 10-12°C till eleganta rätter av fisk, skaldjur eller kyckling, gärna med en krämig sås till.
Information
Branta sluttningar, svalt klimat, gamla stockar och mineralrik, stenig jord – när Ernst Loosen tog över den 200-åriga vinegendomen i Mosel i mitten av 1980-talet insåg han att alla förutsättningar fanns på plats för att kunna göra viner i världsklass. Till Mosel kom aldrig vinlusen som ödelade så många av Europas vinodlingar, utan alla vinrankor växer på oympade stockar som ger lägre avkastning, men viner med högre koncentration. Åldern på Dr Loosens vinstockar är imponerande, snittet ligger på 70 år och de äldsta är en bit över 120 år gamla.