Karaktär
Fyllig och fruktig doft med inslag av citrus, honung, ananas, vit persika, mineral, dadlar, örter och petroleum. Druvigt söt smak med perfekt balans mellan syra och sötma. Härligt pigg eftersmak.
Tillverkning
Druvorna skördades för hand och man valde noggrant ut de bästa druvorna, varav hälften är botrytiserade. De pressades skonsamt och musten fick sedan långsamt kallmacerera och jäsa vid låg temperatur i ståltank. Jäsningen avstannades helt genom nedkylning av musten. Lång jästkontakt och endast en omdragning och filtrering
Passar till
Serveras vid 10-12°C till gåslever, fruktdesserter och grönmögelostar
Information
Branta sluttningar, svalt klimat, gamla stockar och mineralrik, stenig jord – när Ernst Loosen tog över den 200-åriga vinegendomen i Mosel i mitten av 1980-talet insåg han att alla förutsättningar fanns på plats för att kunna göra viner i världsklass. Till Mosel kom aldrig vinlusen som ödelade så många av Europas vinodlingar, utan alla vinrankor växer på oympade stockar som ger lägre avkastning, men viner med högre koncentration. Åldern på Dr Loosens vinstockar är imponerande, snittet ligger på 70 år och de äldsta är en bit över 120 år gamla. Auslese betyder "utvalt från skörden" och är ett sött vin gjort på väldigt mogna klasar som är delvis angripna av botrytis