Karaktär
Härligt inbjudande doft av citrus, persikor, nektariner och mineral. Vinet är rent, elegant och smakrikt med toner av exotisk frukt som melon och ananas, en angenäm kryddighet samt en hög fruktsyra som perfekt balanserar sötman i vinet. Lång härlig eftersmak med en markerad mineralitet.
Tillverkning
Druvorna skördades för hand, ungefär en vecka senare än de andra druvorna. De noggrant utvalda druvorna pressas skonsamt och musten får sedan spontanjäsa i stora neutrala ekfat.
Passar till
Serveras vid 10-12°C till eleganta rätter av fisk, skaldjur, gärna med en liten kryddig hetta och asiatiska inslag som exempelvis elegant thaimat. Passar även utmärkt till smakrika hårdostar.
Information
Branta sluttningar, svalt klimat, gamla stockar och mineralrik, stenig jord – när Ernst Loosen tog över den 200-åriga vinegendomen i Mosel i mitten av 1980-talet insåg han att alla förutsättningar fanns på plats för att kunna göra viner i världsklass. Till Mosel kom aldrig vinlusen som ödelade så många av Europas vinodlingar, utan alla vinrankor växer på oympade stockar som ger lägre avkastning, men viner med högre koncentration. Åldern på Dr Loosens vinstockar är imponerande, snittet ligger på 70 år och de äldsta är en bit över 120 år gamla.