Véronique Günther-Chéreau


Véronique Günther-Chéreau – Muscadet med karaktär

Familjeegendomen Château du Coing i hjärtat av Muscadet har i generationer skapat viner med tydlig ursprungskänsla. Véronique Günther-Chéreau driver idag 75 hektar vingårdar på unika jordar av gnejs, skiffer och gabbro – perfekta för Melon de Bourgogne. Hennes filosofi är enkel: rena, friska viner med mineralitet och längd, ofta lagrade sur lie för extra komplexitet. Delar av odlingen är certifierat ekologisk sedan 2010.

Ursprungsbetecknade Cru-lägen i Muscadet skapades 2011 och omfattar nu tio Crus Communaux. Här får druvsorten Melon de Bourgogne ge uttryck på unika jordar som gnejs, skiffer och gabbro, vilket ger viner med djup mineralitet, komplexitet och lagringspotential. Cru:erna har begränsad avkastning (oftast ≤45 hl/ha) och kräver minst 18–24 månaders sur lie lagring vilket förhöjer texturen och aromerna. I Cru Gorges innebär detta att jordmånen är Gabbro, en vulkanisk bergart, och viner som är mineraldrivna, flintiga och med hög syra.