Pewsey Vale

En vinmark, en druva och en vision

Pewsey Vale Vineyard grundades i Eden Valley 1847 av Joseph Gilbert straxt efter att han flyttat från England för att bosätta sig i Eden Valley. Han var en av de första att producerade några av Australiens första "svalklimats-viner". Vinrankorna som planterades kom från Macarthur vineyards i New South Wales. William Macarthur hade rest till Rheingau i Tyskland år 1837 för att hämta hem sticklingar. Detta är den första lyckade importen av Riesling till Australien.

Tyvärr som så många andra vingårdar under 1930-talet gick intresset för Australiensisk riesling ned men tack och lov upptäcktes dess potential igen och Pewsey Vale Vineyard Rieslings exporterades till England där de vann många utmärkelser i prestigefyllda vinutställningar. Idag är Pewsey Vale Vineyard en högt uppskattad "singel site" estate. Mottot lyder "Riesling is our only focus".

Beläget ovanför Barossadalen på böljande mark, ligger Eden Valley mellan 450 och 500 meter över havet. På denna höjd råder svalare temperaturer och stor skillnad i natt-och dagstemperatur vilket leder till att druvorna behåller sin naturliga syra och både smak och doft får god tid på sig att mogna. Marken i Eden Valley är generellt grund, stenig och med lågt PH värde. De flesta av dessa områden passar bäst som betesmark men det finns speciella fickor med lite djupare mark med finare stenar, där vingårdarna har planterats.