Nuiton-Beaunoy

Enda kooperativet i Côte d'Or

Nuiton-Beaunoy, eller Cave des Hautes-Côtes, grundades 1957 efter att vinodlarna i Hautes-Côtes länge kämpat för att få ett erkännande för kvaliteten på sin terroir och sina viner. Det är det enda kooperativet i Côte d'Or, tillsammans äger de 115 odlarna över 520 hektar vingårdar i Côte de Beaune, Hautes-Côtes de Beaune, Côte de Nuits and Hautes-Côtes de Nuits. Vingårdarna i Hautes-Côtes har noga studerats och efter varje unik terroir delats in i olika namngivna lägen: Les Dames Huguettes, Le Prieuré, Les Mouchottes, Le Mont Battois, Les Millotes, La Perrière and La Dalignière.

Tillsammans gör Nuiton-Beaunoy vin på alla nivåer – från regionalt till Grand Cru. Le Clos du Chapitre 1er Cru är en monopolvingård i Gevrey-Chambertin som funnits i kooperativets ägor sedan 1989. Med ett läge precis under Clos Saint-Jacques är detta en av de bäst belägna Premier Cru-vingårdarna i hela kommunen.

Odlarna hjälps åt för att gemensamt hitta de bästa odlings- och vinifieringsmetoderna och lär av varandra, störst fokus ligger i att skapa viner som uttrycker sitt ursprung och fokuserar på finess och elegans.