Pinot Gris Réserve 2020

  • Domaine Fernand Engel
  • Frankrike, Alsace

149 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 86224

Sortiment Systembolagets beställning

Totalsyra 4,3 g/l

Restsocker 14,4 g/l

Förslutning Skruvkork

Alkoholhalt 13,0 %

Vita torra viner

Ekologiskt

Karaktär

Intensiv doft av vanilj, exotiska frukter och lite pepprig rökighet. Frukten känns solmogen med inslag av vanilj och lakris. Vinet är välbalanserat med en pigg syra.

Tillverkning

Druvorna skördas för hand och skördeuttaget hålls mycket lågt. Druvorna från de olika vingårdarna pressas och jäses separat. Vinstockarnas ålder ligger mellan 11 och 27 år.

Lagring

Vinet får ligga på sin jästfällning i ståltankar i 8 månader. Lätt filtrering vid buteljering.

Passar till

Druvan Pinot Gris är en av de fyra nobla druvorna i Alsace och en druva som kan lösa många problem! Den är kryddig och kraftig på samma gång och kan möta de flesta köttslag. Druvan ger ofta vinet en guldig nyansering och en högre alkoholhalt. Druvan har en naturlig fetma som balanserar den höga syran som gör att den kan kombineras bra med kryddiga rätter som indiskt, asiatiskt eller mexikanskt. Detta vin är idealiskt till bufféer där massor av smaker och kulturer möts, många sommelierer rekommenderar druvan till det svenska julbordet bland annat. Pinot gris passar till det mesta och det svåra!

Information

Man arbetar efter Rudolf Steiners lära om biodynamisk odling, då allt arbete i vingården och i vineriet är ekologiskt. Domaine Ferand Engel strävar efter att störa jorden så lite som möjligt och använda ett jordbruk som gör att faunan återväxer och blomstrar. Få vingårdar är så medvetna och arbetar så hårt för en bättre miljö.