Pinot Gris Réserve 2021

  • Domaine Fernand Engel
  • Frankrike, Alsace

169 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 86224

Sortiment Systembolagets beställning

Totalsyra 5,6 g/l

Restsocker 3,4 g/l

Förslutning Skruvkork

Alkoholhalt 13,0 %

Vita torra viner

Ekologiskt

Karaktär

Intensiv doft av vanilj, exotiska frukter, lite pepprig rökighet, lakrits och kvitten. Vinet är smakrikt, välbalanserat och med en pigg syra. Mycket lätt spritsighet på tungan.

Tillverkning

Druvorna från de olika vingårdarna pressas skonsamt i hela klasar och musten jäses separat för varje vingårdsläge.

Lagring

Vinet har lagrats på sin jästfällning i ståltankar i 6-8 månader. Lätt filtrering vid buteljering.

Passar till

Serveras vid 10-12°C till kryddiga rätter som indiskt, asiatiskt eller mexikanskt. Detta vin är också idealiskt till bufféer där massor av smaker och kulturer möts, många sommelierer rekommenderar druvan till det svenska julbordet bland annat. Pinot gris passar till det mesta och även det svåra!

Information

Man arbetar efter Rudolf Steiners lära om biodynamisk odling, då allt arbete i vingården och i vineriet är ekologiskt. Domaine Ferand Engel strävar efter att störa jorden så lite som möjligt och använda ett jordbruk som gör att faunan återväxer och blomstrar. Få vingårdar är så medvetna och arbetar så hårt för en bättre miljö. Druvan Pinot Gris är en av de fyra nobla druvorna i Alsace och en druva som kan lösa många problem! Den är kryddig och kraftig på samma gång och kan möta de flesta köttslag. Druvan ger ofta vinet en guldig nyansering och en högre alkoholhalt. Druvan har en naturlig fetma som balanserar den höga syran som gör att den kan kombineras med mycket.