Moulin Touchais 1996

  • Vignobles Touchais
  • Frankrike, Coteaux du Layon

519 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 73051

Sortiment Systembolagets beställning

Restsocker 85 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,0 %

Söta viner

Karaktär

Doft av mineral, liljor, narcisser, kvitten, rostat bröd, mysk och honung. Slående kombination av mineralitet och nobel sötma i denna ovanliga årgång. Trots sin extremt höga syra är den knappt märkbar tack vare balanserad sötma och tid på flaska.

Tillverkning

Druvorna pressades skonsamt och musten fick sedan spontanjäsa långsamt i cementtankar.

Lagring

Vinet har lagrats på flaska i minst 10 år före lansering.

Passar till

Serveras vid 8-10°C som aperitif, till fruktdesserter, rabarber eller till grönmögelostar. Förträffligt gott till gåslever.

Information

Egendomen har varit i familjen Touchais ägo sedan 1797. Man kom över en gammal adelsegendom för en billig penning och började odla enkla vita och röda viner. 1817 upptäckte han att det gick att göra ett gott, sött och ädelt vin av Chenin Blanc-druvan. Snart började Touchais att producera dessa söta viner och varje år lades det undan några hundra lådor. 1910 upptäckte man att de äldsta vinerna var fantastiska så nu lade man istället undan 10 000 flaskor eller mer varje år. När andra världskriget stod på tröskeln murades källarvalven igen och de öppnades inte förrän 1970.

Recensioner

The most recent release of Moulin Touchais (for more about whose unusual operation, see my report in issue 172) is a 1996 Coteaux du Layon that illustrates the striking combination of mineral and nobly sweet characteristics that were possible in this unusual vintage, though its notoriously high acidity is scarcely noticeable thanks to the balance lent by high sugar and the harmony conveyed by time in bottle. Alkaline and wet stone aromas here approach the effect of sticking one’s head down a moss- and algae-covered cistern, accompanied by scents of lily, narcissus, quince preserves, stale bread, musk, and sweat. The rich quince character is carried and complimented by a juicy and not at all heavy palate impression, and this finishes with remarkable refreshment and pronouncedly alkaline and stony minerality, as well as snuffed candle wick smokiness and bitterness of quinine. Prices for these wines continue to be quite reasonable considering their combination of quality and late release that permits access to mature nobly sweet Chenin. Such access was still nearly universal in the early ‘80s, when Terry Theise first piqued my interest in nobly sweet Loire Chenin, but gradually the art of holding old stocks died, along with the fashion for these wines – indeed, along with many once-renowned domaines.

Wine Advocate 90p