Karaktär
Härlig mousse med fina eleganta bubblor. Rik och komplex doft med inslag av citrus, röda vinbär, gula plommon, persika, vitpeppar, kakao, brioche och en liten angenäm rökighet. Smakrik, koncentrerad och fruktig smak med en hög välbalanserad syra. Lång harmonisk och elegant eftersmak med en fin mineralitet.
Tillverkning
24% av vinet har genomgått malolaktisk jäsning. 34% av vinet har lagrats i ekfat.
Passar till
Serveras vid ca 10°C som aperitif eller till rätter av fisk, skaldjur eller kyckling.
Information
Detta vin är gjort enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Ofta den flaska det sedan säljs i. Efter att man tillverkat ett stilla basvin tappas det på butelj. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Efter månader och ibland flera års lagring placeras buteljerna i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90° och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen.