Les Terrasses 2022

  • Álvaro Palacios
  • Spanien, Priorat

399 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 1042361

Sortiment Privatimport

Totalsyra 4,6 g/l

Restsocker 0,6 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,5 %

Röda viner

Karaktär

Komplex doft med inslag av hallon, svarta vinbär, plommon, björnbär, lakrits, kaffe, vanilj, peppar och örter. Välbalanserad, elegant smak med välintegrerad fatkaraktär och tydlig men sammetslen tanninstruktur. Lång harmonisk eftersmak med en fin mineralitet.

Tillverkning

Druvorna skördades mellan 3 september och 11 oktober. En del av dem avstjälkades före pressning och musten fick sedan jäsa i en kombination av cementtankar och stora ekfat med regelbunden remontage och pigeage. 41 dagar skalmaceration. Vinet har lagrats 12 månader i en kombination av olika ekfat, sk foudres och bocoyes. Vinet är ofiltrerat.

Lagring

Vinet vinner på att drickas efter 5 års lagring, men kan lagras ännu längre.

Passar till

Serveras vid 16-18°C till kötträtter av lamm, nöt eller vilt.

Recensioner

Drink Date: 2025 - 2032 I tasted this still-unbottled regional red in January 2024. The 2022 Les Terrasses Velles Vinyes has grapes from 53 vineyards in seven villages, and in 2022, it was 60% Garnacha, 39% Cariñena and 1% white grapes, higher in Cariñena than in recent years in this extremely warm and dry year. It fermented with indigenous yeasts in oak vats with part of full clusters, had a 41-day maceration and should spend some 12 months in French barriques and larger barrels. It's fully ripe at 14.5% alcohol while keeping a pH of 3.55 and 5.05 grams of acidity (measured in tartaric acid per liter of wine), parameters of very good freshness. This is always a little earthier and with a beautiful touch of rusticity showing the character of Priorat. It's ripe without excess; all the 2022s show surprisingly fresh for such a warm and dry year.

Wine Advocate 93-95p

This sleek, well-balanced red leads with a savory touch of mountain herbs, a subtle accent for flavors of ripe mulberry and black raspberry, backed by hints of iron, paprika, vanilla and white pepper. A firm frame of plush-textured tannins provide definition through the lingering finish. Garnacha and Samsó. Drink now through 2037

Wine Spectator 93p