Le Difese 2023

  • Tenuta San Guido-Sassicaia
  • Italien, Toscana

159 kr

  • 375 ml
  • Art.nr 1041688

Sortiment Privatimport

Totalsyra 5,9 g/l

Restsocker 0,8 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,5 %

Röda viner

Karaktär

Generös fruktig doft med inslag av körsbär, hallon, röda vinbär, plommon, viol, örter och fat. Mjuk smak, med hög välbalanserad syra och sammetslena tanniner. Lång, harmonisk eftersmak med en fin mineralitet.

Tillverkning

Druvorna skördades för hand med sangiovese först i början av september följt av cabernet sauvignon i första veckan i av oktober. Druvorna sorterades redan i vingården sedan sorterades de noggrant utvalda klasarna en andra gång i vineriet. De avstjälkades försiktigt innan de pressades skonsamt och musten fick sedan spontanjäsa i temperaturkontrollerade ståltankar vid 26-27°C. Skalmaceration under 12-15 dagar beroende på druvsort. Den malolaktiska jäsning sker i ståltank. Vinet har lagrats 12 månader i tredjegångsfyllda franska barriquer som tidigare använts till lagring av Guidalberto.

Passar till

Serveras vid 16-18°C till fågel, fläsk, lamm eller nöt.

Information

Första årgången av Le Difese gjordes 2002

Recensioner

Drink date: 2025 - 2028. Pale crimson and very well balanced – difficult to discern which ingredient is which, it's so well integrated. Very clean. Light-bodied and fresh. Makes you yearn for a bowl of good pasta.

Jancis Robinson 16p

Drinking Window: 2025 - 2030 A tangy raspberry and pomegranate attack is followed by some ripe dark fruits wrapped in soft, open-knit tannins. Tenuta San Guido sources the Sangiovese for Le Difese from family friends in nearby Chianti Montespertoli and Chianti Rufina, but as a result of the widespread peronospora (downy mildew) in 2023, the percentage has dropped from 70% in 2022 to 65% in the 2023. It doesn't seem to have slowed its momentum, however, as it bristles with energy. Bright and well balanced, it's a delicious introduction to the estate.

Decanter 92p

Med årgång 2002 introducerades Le Difese, och då som ett insteg, eller lillebror, till drottningen Sassicaia och prinsen Guidalberto. Sedan har utvecklingen för Le Difese varit storartad och kanske vinet idag mår alldeles för bra för att sättas i sammanhanget ”lillebror-komplex”. Druvblenden i årgången är 65% sangiovese och 35% cabernet sauvignon. Huset köper under strikt kontroll in 80% av sangiovesefrukten, då från långtidskontrakterad odlare, bland annat Ruffino. Vinet lyckas väldigt bra som omedelbart perfekt vinattraktion och samtidigt med en ungefärlig kommande fem till sjuårig källarutveckling för den som känner för det. Vinet utstrålar en vackert blommigt rödnosad och nobelt parfymviskad och ungt jamande körsbärsfruktighet med ackompanjerande av mörka hallon, plommon och björnbär som agerar i moget samförstånd och maritimt mineraliskt ursprungsfäste. En aromatisk kryddighet förlustar och salvianosad ört och fuktig tobak ger färg i den vegetala tillväxten. Ur syra och sötma uppstår en attraherande citrusljuv ådra och ett mineraliskt saliverande tannindriv ger fyllnad och grusande styre. Ett vin som sätter sig utsökt i årgången. Lagring under tre månader i franska barriquer som tidigare använts för Guidalberto två till tre gånger, följt av en lagringstid i ståltankar och slutligen vila i butelj under sex månader.

Livets Goda 92+