Guidalberto 2023

  • Tenuta San Guido-Sassicaia
  • Italien, Toscana

295 kr

  • 375 ml
  • Art.nr 93186

Sortiment Systembolagets tillfälliga

Totalsyra 6,1 g/l

Restsocker 0,5 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,5 %

Röda viner

Karaktär

Fruktig och inbjudande doft med inslag av moreller, björnbär, plommon, skogsbär, svarta vinbär, salvia, fikon, kakao, kaffe och fat. Smaken är fruktig och nyanserad med fatkaraktär och sammetslen tanninstruktur. Lång, elegant eftersmak.

Tillverkning

Druvorna skördades och sorterades för hand i vingården. Man inledde skörden i början av september med att skörda Merlot och fortsatte med Cabernet Sauvignon från mitten av september till första veckan av oktober. De noggrant utvald druvklasarna sorteras en andra gång vid ankomst till vineriet. Druvorna avstjälkades varsamt innan de pressades skonsamt och musten fick sedan spontanjäsa i temperaturkontrollerade ståltankar vid 26-28°C. Skalmaceration i 10-16 dagar beroende på druvsort. Den malolaktiska jäsningen skedde i ståltank. Vinet har lagrats 12 månader i en kombination av franska och amerikanska 225L barriquer. Sedan ytterligare 3 månader på flaska

Passar till

Serveras vid 16-18°C till lamm, nöt eller vilt.

Information

Första årgången av Guidalberto gjordes 2000 av Nicolo Incisa och Sebastiano Rosa.

Recensioner

Drink date: 2026 - 2033 Mid, shaded garnet. Definitely a baby brother to its stablemate Sassicaia. The relationship is clear! Not flashy and a little restrained with a dry, balsam finish. Very pure and savoury with no specious sweetness. Real energy to this wine! Very impressive. But I'd cellar it for a while.

Jancis Robinson 17p

Drinking Window: 2026 - 2040 Super-fresh with balsamic herb, blueberry and floral aromatics, Guidalberto 2023 has blossomed into a grand vin all of its own. Invigorating cool forest berry flavours mingle with touches of spice and fine, silky tannins. So poised. Wow!

Decanter 96p

2023 var ännu en prövande årgång i Bolgheri. En vår präglad av rikliga regn krävde idogt och noggrant vingårdsarbete, men gav samtidigt välbehövliga vattenreserver inför sommarens intensiva hetta och förestående torka. Några välkomna, strategiskt placerade regnskurar under juli och augusti mildrade vattenstressen, och nederbörden i slutet av augusti tillsammans med de svala septembernätterna gav frukten en balanserad mognad med livfull syra. Merlot fick kämpa i den heta augustimånaden och skördades därför något tidigare än vanligt, vilket resulterade i ett större inslag av cabernet sauvignon i årgångens blend. Guidalberto förblir dock trofast sitt ursprung, och uttrycker sin terroir med en tanninstruktur där sand möter sten och övergår i en kalksmittad, silkigt fästande harmoni som mynnar ut i en aptitretande, saliverande mineralisk sälta. Denna ryggrad lyfter fram fruktens energi och presenterar utsökta unga toner av röda körsbär, plommon, björnbär och svarta vinbär, svepta i blodcitrusens finstämda karesser och maritima vindar av salvia och lavendel med tobaksnyanser i släptåg. Den inneboende syran ger vinet puls och vitalitet, med en närvaro redan idag och flera lovande kapitel att berätta framöver. Guidalberto står numera stadigt på egna ben, utan behov av draghjälp från Bolgheris drottning – systern Sassicaia. Och visst levererar vinet utmärkt även i den lilla buteljen. Den större gör entré i fredagens lansering. Jäsning i ståltankar, lagring under runt 15 månader i 225-liters franska barriquer, kompletterat med 5% amerikansk ek. 40% nya fat och resterande del 2-4 gånger använda fat. En god stunds vila i butelj innan marknadsträff.

Livets Goda 94+