Grüner Veltliner Ried Spiegel 1ÖTW Vincent 2021

  • Weingut Bründlmayer
  • Österrike, Kamptal

549 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 94277

Sortiment Systembolagets tillfälliga

Totalsyra 7,3 g/l

Restsocker 1 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,5 %

Vita torra viner

Ekologiskt

Karaktär

Elegant, komplex, något knuten doft med inslag av gula plommon, kvitten, papaya, vita blommor, honung, vitpeppar, örter och en liten ton av rökig mineral. Smakrik, elegant och komplex med en krämig textur och en hög men välbalanserad syra. En ikonisk grüner veltliner från Kamptal.

Tillverkning

Druvorna skördades den 29 oktober. De pressades skonsamt i hela klasar och musten fick sedan jäsa i en kombination av ett 2 500 liters stort österrikiskt ekfat samt två stycken 300 liters franska ekfat.

Lagring

Vinet har lagrats ungefär 2 månader på sin jästfällning i ekfat, med sporadisk omrörning. Sedan fick vinet vila i lugn och ro fram till juli då det fördes över till ståltank för ytterligare lagring på jästfällningen fram till buteljering i februari 2023.

Passar till

Serveras vid 10-12°C till smakrika eleganta rätter av fisk, fågel, kalv, fläsk eller anka, gärna med asiatiska inslag.

Information

Vincent Bründlmayer tog över denna vingård från familjen 2010 och producerade sin första årgång av Vincents Spiegel 2011. Etiketten är formgiven av Rudolf Polanszky.

Recensioner

Equipped with an artist's label, the intensely yellow-colored 2021 Grüner Veltliner Ried Spiegel 1ÖTW Vincent (Edition Rudolf Polanszky) opens with a rich yet pure and elegant bouquet of buttercups and a sea of salts spiced with herbs. This sunny but high-elevation and late-ripening cru was picked at the end of October and promises a very fine and complex wine. The palate is rich and elegant yet also weightless, seamless, though full-bodied and tight as well as saline and tannic on the finish. This is warming but also pure, saline, finessed and tensioned Veltliner was aged in oak, and its almost weightless complexity and aging potential is that of a Burgundy cru. However, the wine is too tight and herbal and, later on, too charming and too fruity to be mistaken for a Burgundy, but in terms of structure, finesse and mouthfeel, we are quite near. This Spiegel has this kind of mystery that makes us ask: Will it ever deliver, in 10 or 20 years? Stone me if he can't do it. This is an impressive, unique and un-Austrian style of Grüner Veltliner that will make its way. Drink Date: 2030 - 2050

Wine Advocate 96p