Blenden fördelas mellan aningen mer cariñena och aningen mindre garnacha som skördas från cirka medelålders upp till 100 år gamla vinstockar i vingårdarna Aubagues, Quisens och Carners. Lagring 16-18 månader i ny fransk ek, och med den formulan samt jordmånens sättningar och fruktens stolta ursprungsmentalitet, skapas en träffande balans och ett högst levande driv. Det här är ett ”modernt gammaldags” vin vars själ bara blir större och djupare för varje år som går, och här i året med starten för covidpandemin hittar Gran Clos rätt. Måhända har inte årgången samma svala precision som i 2019, men det kompenseras med en fullblodigt fruktbar expressiv och subtilt driven hållning med en genomlysande intensitet. En integrerad syra har en viktigt roll i den rödmogna och citrusfriska fruktighetens vinnande körsbär med anspråk på moreller, vinbär, unga plommon och fikon. Salviasmekt torkade örter agerar klädsamt och tanninerna agerar med en respektfull mineraliskt sältad saliverande effekt. Det är ett välutvecklat vin i dagsformen, och kommer ge bra ifrån sig med några år till i källaren för den som vill ”vänta och se”.
- Livets Goda 93p