Eroica Riesling 2018

  • Ste Michelle Wine Estates
  • USA, Columbia Valley

239 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 70243

Sortiment Systembolagets beställning

Totalsyra 7,5 g/l

Restsocker 1,6 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 12,0 %

Vita halvtorra viner

Karaktär

Fräscha mandarin-, apelsin- och limearomer och nyanser av subtila mineral- och skiffernoter. Karaktärerna från de olika vingårdarna ger en komplexitet som kanske framförallt grundläggs av druvorna från höghöjdsvingårdarna vid Columbia Valleys gräns tillsammans med de mer traditionella, äldre vingårdarna i Yakima Valley.

Tillverkning

Kalljäsning tillämpas för att få perfekt integration av frukt, socker och syra och den jästsort som används arbetar långsamt vilket bättre bevarar fruktaromerna.

Information

Chateau Saint Michelle är ett kvalitetsinriktat vinföretag i Washingtin state, USA, som lagt ner stor möda på att visa världen vilken potential som finns på denna del av USA:s västkust. Man har gjort det genom ett intensivt kvalitetsarbete i vingårdarna, man har engagerat duktiga vinmakare och man har sökt samarbetspartners över hela världen. Bland annat har man sedan ett antal år samarbete med italienska Antinori och med Dr Loosen i Mosel och det är samarbetet med Ernst Loosen som resulterat i den Riesling som fått namn efter Beethovens tredje symfoni, Eroica. Samarbetet började för ungefär tio år sedan och sedan dess har Ernst Loosen och Ste Michelles vinmakare Bob Bertheau gemensamt arbetat för att visa världen hur bra riesling Washington kan ge. De har inventerat vingårdar för att välja rätt lotter för det här vinet, de har fastställt hur man ska ställa sig till bevattning, skördeuttag, lövverksreglering och när mognaden är optimal för skörd. Vinet har fått stor, positiv uppmärksamhet i USA. Ernst Loosen och Bob Berthau valde noga ut de vingårdslotter som skulle bidra till det här vinet. För ryggraden står druvor från Yakima Valley i de svalare östra delarna av Wahington som ger fantastisk syra och mineralitet. Druvor från den nyare vingården Evergreen Vineyard nära staden George bidrar med krispiga lime- och persikoaromer och i blandningen finns också en liten andel druvor från Horse Haven Vineyard.