Eroica Riesling [TILLFÄLLIGT SLUT] 2020

  • Ste Michelle Wine Estates
  • USA, Columbia Valley

239 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 70243

Sortiment Systembolagets beställning

Totalsyra 8,9 g/l

Restsocker 15,7 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 12,0 %

Vita halvtorra viner

Karaktär

Inbjudande doft av persika, mandarin, apelsin och lime samt subtila nyanser av mineral och skiffer. Det svala klimatet i vingårdarna bidrar med fräschör, och i smaken finner vi inslag av stenfryukt citrus och florala toner. Ett underbart vin att njutas i sin ungdom, men som åldras med värdighet och utvecklar större komplexitet.

Tillverkning

Kalljäsning tillämpas för att få perfekt integration av frukt, socker och syra och den jästsort som används arbetar långsamt vilket bättre bevarar fruktaromerna.

Passar till

Asiatiska rätter med smak av chili, ingefära, citrongräs, men även indiska currygrytor eller till naturella skaldjur som krabba och pilgrimsmusslor. Restsötman i vinet gör att det harmoniserar väl med lite sting i maten.

Information

Chateau Saint Michelle är ett kvalitetsinriktat vinföretag i Washington state, USA, som lagt ner stor möda på att visa världen vilken potential som finns på denna del av USA:s västkust. Man har gjort det genom ett intensivt kvalitetsarbete i vingårdarna, man har engagerat duktiga vinmakare och man har sökt samarbetspartners över hela världen. Bland annat har man sedan ett antal år samarbete med italienska Antinori och med Dr Loosen i Mosel och det är samarbetet med Ernst Loosen som resulterat i den Riesling som fått namn efter Beethovens tredje symfoni, Eroica. Samarbetet började för ungefär tio år sedan och sedan dess har de gemensamt arbetat för att visa världen hur bra riesling Washington kan ge. De har inventerat vingårdar för att välja rätt lotter för det här vinet, de har fastställt hur man ska ställa sig till bevattning, skördeuttag, lövverksreglering och när mognaden är optimal för skörd. Vinet har fått stor, positiv uppmärksamhet i USA.