Karaktär
Koncentrerad och inbjudande doft av mörka bär, kryddor, oliver, viol, kaffe, rostade fat och rökig mineral. Vinet har en oerhörd koncentration och fullmatad struktur med både syra och tanniner. Ännu något slutet. Bör lagras men kan drickas idag efter minst 5h på karaff.
Tillverkning
20% av druvorna avstjälkas innan druvorna pressas skonsamt. Jäsningen startar efter 2-3 dagars kallmacereringsprocess. Naturlig jäsning under 2–3 veckor.
Lagring
Vinet har lagrats 30 månader i två fat, varav ett nytt och ett använt. Vinet är buteljerat utan klarning eller filtrering. Endast två fat produceras per år.
Passar till
Serveras vid 16-18°C till smakrika kötträtter
Information
Xavier Gérard ett relativt nytt tillskott i Norra Rhône och började buteljera under eget namn 2013 då han tog över sin familjs odlingar. Xavier har redan blivit en producent att hålla ögonen på vilket märks internationellt där hans viner fått en stor skara följare. Idag förfogar Xavier över cirka 9 hektar fördelat över Côte-Rôtie, Condrieu och Saint Joseph, odlingen är ekologisk men inte certifierad. Stilen är elegant, nästan burgundisk men med ursprungets kraft alltid tydligt genomskinande i vinerna. Totalt gör Xavier mellan 5 – 8 viner per årgång beroende skördens storlek och kvalité. Kronan på verket är den vingårdsbetecknade La Landonne som det endast görs om två fat, ett vin med enorm koncentration och lagringspotential.