Condrieu Côte Châtillon 2019

  • Xavier Gerard
  • Frankrike, Rhône

449 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 52943

Sortiment Systembolagets beställning

Restsocker 1,6 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,5 %

Vita torra viner

Karaktär

Inbjudande doft av päron, kvitten, apelsinzest, aprikos och välbalanserade fat. Vinet är fylligt med ursprungstypisk, härlig textur. Avslutet är torrt med lång eftersmak.

Tillverkning

Efter en kort macerering påbörjas jäsningen på hälften ståltank och hälften fat. Jäsningen sker naturligt under 2 – 3 veckor. Vinet kommer från 1,1 hektar av vingårdsläget Côte Châtillon. Xavier skördar alltid en del av sin viognier innan den uppnått full mognad för att skapa en finstämd syra och fräschör vilket skapar en Condrieu av elegantare snitt.

Lagring

Efter avslutad jäsning slutlagrades hälften av vinet på ståltank och hälften på nya och använda ekfat i 12 månader. Vinet är buteljerat utan klarning men med en lätt filtrering.

Information

Xavier Gérard ett relativt nytt tillskott i Norra Rhône och började buteljera under eget namn 2013 då han tog över sin familjs odlingar. Xavier har redan blivit en producent att hålla ögonen på vilket märks internationellt där hans viner fått en stor skara följare. Idag förfogar Xavier över cirka 9 hektar fördelat över Côte-Rôtie, Condrieu och Saint Joseph, odlingen är ekologisk men inte certifierad. Stilen är elegant, nästan burgundisk men med ursprungets kraft alltid tydligt genomskinande i vinerna. Totalt gör Xavier mellan 5 – 8 viner per årgång beroende skördens storlek och kvalité. Kronan på verket är den vingårdsbetecknade La Landonne som det endast görs om två fat, ett vin med enorm koncentration och lagringspotential.