Zweigelt Rosé 2021

  • Weingut Bründlmayer
  • Österrike, Kamptal

129 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 96081

Sortiment Systembolagets tillfälliga

Totalsyra 6,8 g/l

Restsocker 3,4 g/l

Förslutning Skruvkork

Alkoholhalt 12,0 %

Roséviner

Ekologiskt

Lättare glasflaska

Karaktär

Doften har läckert inslag av hallon, smultron, körsbär, apelsin med en bas av kryddiga och mineraliska nyanser. Smaken är medelfyllig och fruktig med elegant syra och mjuk, gräddig textur. Bra längd och ett livlig avslut.

Tillverkning

Vinmakaren Christopher Forst har sin egen speciella metod att hantera zweigeltdruvan när han gör sin rosé. En del av druvorna skördas innan mognaden hunnit alltför långt. Dessa pressar han på samma sätt som han pressar druvorna till de vita vinerna och det vinet har följdaktligen ingen rosa färg. En liten del är druvor från de bästa zweigeltlägena. De är fullmogna och när de läggs i pressen sipprar en del juice ut redan innan pressningen börjar. Det är den juicen som ger vinet dess färg. Efter alkoholjäsning på ståltank genomgår en del av det här vinet malolaktisk jäsning. Hur stor del avgör årgångens kvalitet.

Passar till

Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck eller till rätter av fisk eller kyckling, gärna sallader.

Information

Vingurun Robert M. Parker utbrast i tidningen The Wine Advocate:”The beautiful purity and precision of the Bründlmayer wines make them among my favorite Austrian offerings”.