Karaktär
Uttrycksfull doft av mörka bär, plommon, kryddor och lätt rostade fat. Elegant och välbalanserat med florala toner och en rostat inslag av mocca. Lång eftersmak med mjuka tanniner och mineral. Bra lagringspotential, 7-12 år.
Tillverkning
Druvorna skördas och sorteras för hand. De avstjälkas delvis före pressning. Andelen avstjälkade druvor varierar från årgång till årgång. Vinet jäser i 19 dagar. Druvorna trycks ned i musten dagligen för att extrahera så mycket smak och färg som möjligt från skalen. Vinet flyttas sedan över till ekfat genom gravitation.
Lagring
Vinet lagras i 16 månader på franska ekfat varav knappt hälften är nya fat, och resterande del är andragångsfyllda fat.
Passar till
Serveras vid 14-16°C till rätter av fågel, fläsk, lamm eller lättare maträtter av nöt eller vilt. Passar också utmärkt till lagrade hårdostar.
Information
"Les Damodes" syftar på de kvinnliga druider som fanns tidigare i denna region.