Domaine Jean-Maurice Raffault

Egendomen som är grundad 1693 tillhör en av de äldre i Chinon. 1973 tog Jean-Maurice över den då 4,5 hektar stora egendomen som både innehöll vinrankor men även andra kultiverade grödor. Hans första aktion var att helt tillägna egendomen åt vinodling, något som då var ytterst ovanligt i Chinon. Vidare utökade han egendomen och var dessutom den första i byn att vinifiera och buteljera de olika vingårdarna separat för att säkra att varje terroir fick den uppmärksamhet den förtjänade.

Rodolphe Raffault, som 1997 tog över efter sin numera bortgångne far har fortsatt i sin fars fotspår med hållbar odling, i Frankrike kallad "Lutte raisonnée", som bl.a. innebär noll användning av kemikalier eller gödning samt plogning eller plantering av gräs mellan rankorna. Egendomen är sedan 2016 under konvertering till ekologisk odling, Cru-vingårdarna är certifierade från årgång 2019.

Med bakgrund i sin utbildning i Bourgogne använder Rodolphe de för regionen lite ovanliga vinmakningsmetoderna att låta sina röda viner genomgå malolaktisk jäsning och även låta sina top-cuvéer jäsa på ny ek. I övrigt är det minst 10-åriga neutrala ekfat som gäller för de röda vinerna, samt några av de vita. Egendomen består idag av totalt 50ha som sträcker sig över 7 kommuner.