Yalumba the Y Series Riesling 2019

  • Yalumba
  • Australien, Barossa Valley

139 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 16017

Sortiment Systembolagets beställning

Förslutning Skruvkork

Alkoholhalt 11,5 %

Vita torra viner

Karaktär

Blekt halmgul färg med gröna reflexer. Vinet bjuder typisk rieslingdoft med inslag av limejuice, citronskal och blommor. Ett friskt, livligt vin med generösa citron- och grapefrukt-aromer och med en ton av mogna tropiska frukter i eftersmaken.

Tillverkning

Druvorna pressades försiktigt och enbart den klaraste, självrunna juicen fick användes för det här vinet. Jäsning vid låg temperatur.

Information

Louisa Rose, Yalumbas firade vinmakare, väljer ofta att blanda viner från olika vingårdar för att olika karaktärer ska öka komplexiteten i det slutliga vinet. I denna Barossa-riesling har hon använt druvor från Barossa Valley och Eden Valley. De båda områdena gränsar till varandra, men de klimatiska förhållandena är olika. Barossa Valley, är ju inte någon egentlig dal utan bara ett slättområde väster om bergskedjan Barossa Range. Här är det bördiga jordar och hög värme och druvorna därifrån ger yppiga, smakrika viner. Inte heller Eden Valley är någon dal utan en mera kuperad del av Barossa Range och vingårdarna tillhör de högst belägna i Australien, 400-600 meter över havet. Det svala klimatet är speciellt lämpat för riesling, som här ger eleganta, finessrika viner. Druvorna här mognar betydligt senare än i Barossa Valley. Det kan faktiskt vara ett par månaders skillnad.