Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese 2021

  • Weingut Dr Loosen
  • Tyskland, Mosel

189 kr

  • 375 ml
  • Art.nr 1030432

Sortiment Privatimport

Totalsyra 9,1 g/l

Restsocker 70,3 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 8,0 %

Söta viner

Hållbarhetscertifierat

Karaktär

Fyllig och fruktig doft med inslag av citrus, honung, ananas, vit persika, mineral, dadlar, örter och petroleum. Smaken är druvigt söt med perfekt balans mellan syra och sötma. Härligt pigg eftersmak.

Tillverkning

Druvorna pressas skonsamt och musten får sedan långsamt kallmacerera och jäsa vid låg temperatur i ståltank. Jäsningen avstannas helt genom nedkylning av musten. Lång jästkontakt och endast en omdragning och filtrering

Passar till

Serveras vid 10-12°C till gåslever, fruktdesserter samt grönmögelostar

Information

Branta sluttningar, svalt klimat, gamla stockar och mineralrik, stenig jord – när Ernst Loosen tog över den 200-åriga vinegendomen i Mosel i mitten av 1980-talet insåg han att alla förutsättningar fanns på plats för att kunna göra viner i världsklass. Till Mosel kom aldrig vinlusen som ödelade så många av Europas vinodlingar, utan alla vinrankor växer på oympade stockar som ger lägre avkastning, men viner med högre koncentration. Åldern på Dr Loosens vinstockar är imponerande, snittet ligger på 70 år och de äldsta är en bit över 120 år gamla. Auslese betyder "utvalt från skörden" och är ett sött vin gjort på väldigt mogna klasar som är delvis angripna av botrytis

Recensioner

Loosen's 2021 Wehlener Sonnenuhr Auslese shows a concentrated yet refined and spicy bouquet with lemon juice, stewed apricots, raisin and crunchy slate aromas. Lush and refined on the textured palate, with remarkable precision, finesse and fine botrytis flavors as well as a precise and sharp acidity, this is a delicate Auslese from the Sonnenuhr. Delicious. Drink Date 2025 - 2060

Wine Advocate 93-94p

The 2021er Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese was made from largely botrytized fruit harvested at 93° Oechsle and was fermented down to sweet levels of residual sugar. It offers a beautiful nose made of whipped cream, floral elements, pineapple, a hint of date, white peach, and citrusy elements, all wrapped into a whiff of smoke and slate. The wine is nicely juicy on the palate, where citrusy elements still need to blend with the gorgeously ripe and creamy elements of almond, date, and herbs. The finish proves a touch linear at this stage, but also remarkably playful and engaging. We would not be surprised if this beauty will even exceed our high expectations at maturity: There is quite some potential here.

Mosel Fine Wine Issue No. 64