Riesling Clos Saint Urbain Rangen de Thann Grand Cru 2021

  • Domaine Zind-Humbrecht
  • Frankrike, Alsace

879 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 1030904

Sortiment Privatimport

Totalsyra 7 g/l

Restsocker 3,5 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 12,5 %

Vita torra viner

Ekologiskt

Biodynamiskt

Karaktär

Stor och generös doft med inslag av citrus, ´vit persika och rökig mineral och flinta som är typiskt för den vulkaniska jordmånen i vingården. Smaken är elegant, oerhört karaktärsfull, rund, aromatisk och kryddig med en läcker mineralnyans. Lång harmonisk och balanserad eftersmak. Ett majestätiskt vin!

Tillverkning

Druvorna pressas skonsamt i hela klasar och musten spontanjäser sedan i gamla stora ekfat. Gravitation används i stor utsträckning i vineriet för att undvika onödig påverkan på vinet. Försiktig filtrering av vinet före buteljering och minimal mängd svavel används.

Lagring

12 månader på stora, traditionella ekfat. Drickes med fördel mellan 2026-2046, men kan under gynnsamma förhållanden lagras ännu längre.

Passar till

Serveras vid 10-12°C som apéritif eller till ank- och gåslever, till kryddig och exotisk, asiatisk mat exempelvis knaperstekt anka med Hoisinsås eller tigerräkor med söt chili. Passar även utmärkt till ost.

Information

Zind Humbrecht använder en egen skala för att underlätta för sommeliern eller konsumenten att förstå balansen mellan syra och sötma i vinet. På etiketten står det därför alltid Indice med en siffra efter, 1 till 5 där 1 betyder ”upplevs som torr” torr och 5 ”upplevs som söt”, allt efter balansen i vinet. Undantaget detta system är Sélection de Grains Nobles och Vendange Tardive. Detta vin har Indice 1